Domácí „tavený sýr“ (se syrečky)
Recepty, PomazánkySuroviny
- 250 g tučného tvarohu
- 25 g másla
- špetka jedlé sody
- půl lžičky soli
- Na dochucení:
- 2 velká kolečka syrečků
Postup Domácí „tavený sýr“ (se syrečky)
Postup přípravy receptu
-
Na pánev vyškrábneme tvaroh – klidně z vaničky, přidáme sůl a jedlou sodu a opravdu dobře promícháme. Necháme odležet alespoň 30 minut.
Poté k tvarohu přidáme máslo a za stálého míchání pomalu zahříváme. Teplotu zvyšujeme max. do 60°C, aby tvaroh nezkrupičkovatěl – pak ho už nezachráníme. Kdo má teploměr, může měřit, kdo ne, spolehne se na oči – při zahřívání se máslo taví a z tvarohu se stává hlaďounká pomazánka.
Do ještě horkého přidáme nastrouhané nebo dobře rozmačkané syrečky a snažíme se je spojit s tvarohem. I když v pomazánce nějaké kousky zůstanou, není to na škodu. Kdo má rád, může tento tavený sýr opepřit. Hotový domácí tavený sýr uložíme dobře zavřený v krabičce do lednice.