Domácí sýr lepší jak kupovaný
Recepty, SýryPostup Domácí sýr lepší jak kupovaný
Postup přípravy receptu
-
Převařené mléko necháte schladnout, přidáte 2 kapky syřidla určeného k syření mléka. Mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout. Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí když je jen nakyslé. Většinou stačí do druhého dne.
Po vychladnutí se slije syrovátka (nevyhazujeme - je moc dobrá na osvěžení, hlavně v létě) a sýr se nechá buď jen okapat na sítu (cedníku) nebo se přes plátno ještě trochu vymačká a je připravený k požití.
Po vymačkání sýr dáme do misky, přidáme 1 lžičku soli nebo dle chuti a důkladně promícháme.
Dáme do proderaveného plechového hrnečku (viz fotečky), na sýr dáme destičku, co je na napařování knedlíku, ten spodek je kulatej, a zatěžíme sklenicí, ve které máme kameny. Necháme 2 dny odležet v chladu. Hrneček musí být v nějaké misce, aby měla kam odkapávat syrovátka.
Nakonec obalíme v sladké paprice, kmínu nebo česneku, nebo ho necháme 2 dny v solném rozoku. Pak sýr vyndáme z roztoku a necháme v ledničce 4 týdny dozrát.