Domácí sekaná, která nikdy nepraskne.
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg mleté maso mix
- 1 větší cibule
- 3 vejce
- 2 rohlíky
- 5 stroužků česneku
- mléko
- majoránka
- sůl
- pepř
- sádlo
- voda
Postup Domácí sekaná, která nikdy nepraskne.
Postup přípravy receptu
-
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme mléko vsáknout. Na oleji opražíme nakrájenou cibulku dozlatova a necháme vychladnout. Do mísy vložíme maso, rohlíky, cibulku a promícháme. Dále přidáme všechny ingredience, vejce, česnek, majoránku, pažitku či bylinky. Osolíme, opepříme, promícháme a zaprášíme hladkou moukou.
Pokud je směs řidší, přidáme strouhanku. Opět vše promícháme, aby se ingredience spojily. Vařečku odložíme a hněteme za pomocí rukou, chce to určitě alespoň 5 minut hnětení. Kompaktní hmotu je dobré rukou nabrat a párkrát s ní praštit“ na dno misky či na vál. Vše se tím dokonale spojí.
Nakonec utvoříme šišku (nebo 2 menší), kterou dáme na plech, vymazaný sádlem. Do hrnečku si připravíme studenou vodu a povrch sekané kompletně potřeme vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Snížíme teplotu na 180 °C a asi 45 minut pečeme dozlatova. Podáváme s kaší, brambory. Výborná s pečeným česnekem a chlebem.