Domácí plněné burgery

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Bulky:
3 lžíce teplého mléka
1 hrnek teplé vody
1 balíček instantního droždí (příp. 1/2 kostky čerstvého - rozdrolit, smíchat s cukrem a třít vidličkou tak dlouho, dokud se nedostane do tekutého skupenství)
2,5 polévkové lžíce cukru
1,5 čajové lžičky soli
1 vejce
2 hrnky celozrnné mouky
1,5 hrnku hladké mouky (prvně doporučuji dát méně)
2,5 polévkové lžíce másla (rozpustit)
1 vejce na potření
Burgery:
800 g mletého vepřového masa
1 vejce (co mi zůstal z potírání housek)
3 stroužky česneku
2 lžíce kremžské hořčice
sůl
pepř
majoránka (hodně)
drcený kmín
sladká paprika
Cheddar
váhalová slanina

Postup přípravy receptu

  1. Dopředu jsem si připravila bulky. Prvně jsem smíchala mléko, vodu, cukr, sůl, droždí a vejce. Pak jsem přisypala mouku a přilila máslo.

  2. Nakonec jsem hnětla a přidávala po troškách mouku, pokud se těsto moc lepilo. Ale je dobré přidávat opatrně. Ručně jsem těsto ještě trochu prohnětla (kdo má, použije nějakou vhodnou mašinku), dala jej do mísy, přikryla celofánem a do vypnuté trouby jej dala kynout. Řekla bych, že tak 1 1/2 - 2 hodiny kynulo. Také to pak vypadalo jako hrnečku dost!.

  3. Poté jsem těsto přemístila z mísy na pracovní plochu, trochu jej opět prohnětla, vyválela takový váleček, který jsem rozdělila na 8 kousků. Až v průběhu kynutí a v podstatě pečení jsem přišla na to, že ty menší kousky se také měly dobře prohníst, aby držely takový pěkný naducaný tvar. Ale při jídle jsme přišli na to, že ty placatější se snáze jedly (člověk nepotřeboval mít ústa jako vjezd do garáže). Proto není třeba se bát je po dání na plech trochu připlácnout.

  4. Připravené bochánky jsem přikryté dala opět kynout, asi na hodinu, kdy mezitím jsem si rozpálila troubu na 200°C. Před pečením jsem je potřela rozšlehaným vejcem a pekla 15-20 minut. Po vytažení z trouby jsem je přikryla utěrkou - povrch tak hezky změkne - je pořád křupavý, ale zároveň měkoučký, prostě takový, jaký by měl být.

  5. Burgery: Maso jsem si osolila, opepřila, ochutila paprikou, majoránkou, kmínem a nakonec přidala prolisovaný česnek, hořčici a vejce. To jsem pořádně promíchala.

  6. Z trochy směsi jsem si na talířku utvořila tenčí kulatou placičku, dala na ni cheddar (buď strouhaný anebo plátky třeba rozkrojené na půlky či čtvrtinky, záleží na velikosti), a kousek slaniny.

  7. To jsem připlácla další vrstvou masové směsi, pořádně uplácala a pospojovala, aby sýr při smažení nevytekl (občas stejně vytekl, to udělal schválně). Takto připravené burgery jsem dala smažit na rozpálenou pánev s trochou oleje. Smažily se z obou stran, dokud se maso nepropeklo - klidně může chytnout i trochu tmavší barvu.

  8. Housky jsem už jen rozpůlila a nechala, ať si je každý pomaže či naplní, čím je libo - hlavně nezapomenout na maso. Jako přílohu jsem měla různé omáčky, majonézy, na kolečka krájenou zeleninu, salát, syrové půlměsíčky červené cibule, i lehce osmahnutou červenou cibuli. Ale zapomněla jsem na okurku, tu jsem měla jen salátovou =).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!