Domácí lučina - smetanová

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

Příprava lučiny:
1 kg bílého jogurtu, nejlépe tučnějšího: řecký, farmářský, selský, Hollandia...
250 ml smetany ke šlehání - nad 33 % tuku
0,5 lžičky soli
Dále dle chuti:
červená paprika
jarní cibulka
česnek
šunka
posekané bylinky: pažitka, petrželka...
čerstvé ovoce nebo kompotované...

Postup přípravy receptu

  1. Jogurt smícháme se šlehačkou a solí. Šlehačku (33% - 40%) nešleháme, jen jí k jogurtu přilijeme. Vše nalijeme do většího cedníku vyloženého čistou plátěnou utěrkou nebo plenou, který postavíme na kastrol nebo mísu a necháme cca 24 hodin v chladu (stačí chladnější špajz (spíž)) odkapávat. Okapanou syrovátku můžeme vypít (snižuje nadváhu...) nebo použít do koupele (protizánětlivé účinky...).

  2. Hotovou lučinu dáme do čisté nádoby na uzavření, uchováváme jí v chladnu a dle chuti odebíráme.

  3. Dochucení je na naší chuti: paprika sušená i čerstvá, cibulka, bylinky, feferonka, šunka... Můžeme dochutit i na sladko. Vhodná je i na výrobu oblíbených cheesecaků - slaných i sladkých.

  4. Domácí lučina je hedvábná, lahodná, bez hrudek. Vhodná pro přípravu pomazánek. Podle potřeby se dá rozředit smetanou nebo mlékem a použít na dipy různých chutí: česnek, zázvor, bylinky...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!