Domácí koblížky, výborné
Recepty, MoučníkySuroviny
- 50 dkg (500 g) - hladké mouky
- 12,5 dkg (125 g) brambor
- 6 dkg (60 g) rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- sůl (půl kávové lžičky)
- rum dle chuti
- 6 dkg (60 g) krystalového cukru
- 1 droždí (42 g)
Postup Domácí koblížky, výborné
Postup přípravy receptu
-
Jako první uvaříme brambory ve slupce, případě jeden větší brambor o výše uvedené hmotnosti a necháme vychladnout.
Uděláme kvásek - rozdrobíme si do hrníčku droždí a nasypeme cukr. Vařečkou mícháme do rozpuštění (cca minuta).
Nachystáme všechny ingredience, nastrouháme do nich brambor, přidáme rozpuštěný kvásek, vypracujeme těsto a necháme kynout zhruba hodinku a půl.
Můj způsob plnění je ten, že těsto rozválím na plát, doprostřed mnou naznačeného kolečka dám marmeládu či povidla, těsto přes něj přetáhnu a vykrojím skleničkou. Vznikají rovnou plné uzavřená kolečka.
Smažíme ve vyšší vrstvě oleje nebo fritovacím hrnci, cca 3 minuty z každé strany dozlatova.