Domácí karamely
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 hrnek šlehačky (250 ml)
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 1 vanilkový lusk
- (rozpůlený a vyškrabaný vyškrabaný lusk můžeme strčit do nádoby s cukrem, který se tak krásně ovoní)
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku medu
- 1a1/4 hrnku cukru
- (vločková sůl)
- digitální teploměr, nádoba asi 20x20 cm, pečící papír
Postup Domácí karamely
Postup přípravy receptu
-
Šlehačku, máslo, semínka z vanilkového lusku, skořici a sůl přivedeme k varu a jakmile vidíme, že se vaří, dáme z plotny pryč. Necháme při pokojové teplotě někde po ruce.
Cukr s medem dáme do hrnce, a vaříme na středním plameni na teplotu 138°C, občas promícháme. Když dosáhneme této teploty, přidáme smetanovou směs a pokračujeme ve vaření, stále na středním plameni, dokud směs nedosáhne 126°C.
Nádobu či plech si vyložíme pečícím papírem, kam vylijeme hotovou směs. (Vršek můžeme zlehka posypat vločkovou solí.) 30 minut necháme nepřikryté při pokojové teplotě. Poté přemístíme do lednice, cca na 2 hodiny.
Až bude celá směs tvrdá, nakrájíme (buď naolejovaným nožem, či krájítkem na pizzu) na kostičky či obdélníčky. Nakrájené karamely jednotlivě balíme do pečícího papíru či potravinové fólie.
Skladujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 týdny.