Kubetky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 40 g žitného kvasu
- 200 g vody
- 200 g žitné celozrnné mouky
- Dále:
- 170 g vody
- 50 g žitné celozrnné mouky
- 100 g žitné chlebové mouky
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 2 lžičky soli
- lžička drceného kmínu (můžete vynechat)
Postup Kubetky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté proti osychání necháme 10-12 hodin (v závislosti na okolní teplotě) kvasit.
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, dobře promícháme, nějak více hníst není třeba. Necháme částečně nakynout. Opět v závislosti na teplotě – 40-70 minut, pak těsto na pomoučené desce stolu prohněteme a zlehka vyválíme na obdélník o síle asi 1,5 cm a rozměrech cca 20×25 cm.
Těsto pak rozkrájíme na 9-12 čtverců nebo obdélníčků a pomocí širší stěrky je všechny přeneseme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Celý plech vsuneme do velkého igelitového sáčku (tašky), který těstu udrží teplo a vlhkost.
Po nakynutí (1,5-2 hodiny) kostky postříkáme vodou z rozprašovače, můžeme posypat lněnými semínky a v rozehřáté troubě upečeme (220°C/20-25 minut).