Kubetky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 g vody
200 g žitné celozrnné mouky
Dále:
170 g vody
50 g žitné celozrnné mouky
100 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
lžička drceného kmínu (můžete vynechat)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté proti osychání necháme 10-12 hodin (v závislosti na okolní teplotě) kvasit.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, dobře promícháme, nějak více hníst není třeba. Necháme částečně nakynout. Opět v závislosti na teplotě – 40-70 minut, pak těsto na pomoučené desce stolu prohněteme a zlehka vyválíme na obdélník o síle asi 1,5 cm a rozměrech cca 20×25 cm.

  3. Těsto pak rozkrájíme na 9-12 čtverců nebo obdélníčků a pomocí širší stěrky je všechny přeneseme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Celý plech vsuneme do velkého igelitového sáčku (tašky), který těstu udrží teplo a vlhkost.

  4. Po nakynutí (1,5-2 hodiny) kostky postříkáme vodou z rozprašovače, můžeme posypat lněnými semínky a v rozehřáté troubě upečeme (220°C/20-25 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy