Řepánkový závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce cukru krupice
- 3 lžíce bílého jogurtu (kefíru, podmáslí, zakysanky...)
- 1 vejce
- 100 ml oleje
- 200 ml mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- náplň:
- 1 menší cukrová řepa
- plátek másla
- cukr dle chuti
- 100 g mletého máku
- trocha mléka
- 2 cm plátek másla na potření po upečení
Postup Řepánkový závin
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme nejprve mokré suroviny, na ně mouku smíchanou se solí, cukrem a práškem do pečiva a navrch rozdrobíme kvasnice. Necháme na program Těsto prohníst a vykynout. Kdo nemá pekárnu, zadělá klasicky ručně (kvásek z trochy mléka, droždí, cukru a mouky) a poté přidat zbytek surovin.
Řepu oloupeme, omyjeme, nakrájíme na 1/4 a 10 minut povaříme. Poté nastrouháme na struhadle (jak kdo rád, někdo na jemno, jiný nahrubo) a podusíme doměkka na másle. Jakmile je řepa měkká, přidáme mléko, mák a společně ještě provaříme. Nakonec osladíme dle chuti.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme obdélník, který potřeme vychladlou náplní, srolujeme, okraje přehneme pod závin a dáme na plech s pečicím papírem spojem dolů. Necháme ještě 15-20 minut vykynout, potřeme olejem a poté vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 15 minut, pak ztlumíme na 160°C a dopečeme dozlatova.
Horké záviny opakovaně potřeme rozpuštěným máslem. Přikryjme čistou utěrkou a necháme vychladnout.