Skotské vejce

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Skotské vejce:
300-400 g bílých klobás
4 vejce – 2 uvaříme, 2 rozšleháme
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce pečené strouhanky nebo obyčejné
pažitka
hrst hladkolisté petržele
sůl
pepř
šalvěj
3 lžičky hořčice – plus další na podávání
rostlinný olej – na fritování
Kaše:
300 g brambor
150 ml podmáslí nebo mléka
sůl
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Z klobás vymačkáme masovou směs, osolíme a opepříme. Přidáme hořčici, nasekanou pažitku, petržel i lístky šalvěje. Vše propracujeme do kompaktní hmoty.

  2. Vajíčka, které budeme zabalovat do masové směsi by měla mít tekutý žloutek. Proto je při vaření hlídáme bedlivě! Do vařící vody vajíčka poklademe nejlépe pomocí lžíce, jakmile se voda znovu začne vřít, necháme vajíčka vařit 4 až 5 minut a hned odstavíme. Horkou vodu vylijeme a horká vejce dáme hned do studené vody (pokud máte po ruce led, přidejte ho do vody). Necháme v ledové vodě stát minimálně 10 minut. Vajíčka opatrně oloupeme.

  3. Nachystáme si mouku, 2 vejce rozšleháme. Vejce obalíme masovou směsí, nejlépe namočenýma rukama, obal by měl být kompaktní a ulpět na vejci. Postupně pak vajíčka obalujeme v mouce, rozšlehaných vejcích a pak strouhance.

  4. Ve vysoké vrstvě oleje, který rozpálíme, vejce postupně smažíme asi tak 6 minut. Menší nádoba zvyšuje hladinu, takže oleje zase není potřeba litr! Pak přeneseme na papírovou kuchyňskou utěrku a mírně osušíme.

  5. Podáváme s bramborovou kaší a hořčicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!