Domácí chilli pasta (sambal oelek)
Recepty, OmáčkyPostup Domácí chilli pasta (sambal oelek)
Postup přípravy receptu
-
Chilli papričky opláchneme a zbavíme stopek. Pokud použijeme celé papričky i se semínky, pouze je rozkrájíme na třetiny.
V druhém případě je rozpůlíme, zbavíme semínek a opět rozkrájíme.
Takto připravené chilli papričky vložíme do hrnce, podlijeme vodou a vaříme 10-15 minut do měkka.
Poté slijeme vodu a papričky rozmixujeme s octem a solí (mixovat lze v mixéru i tyčovým mixérem). Pokud chceme klasický sambal oelek, mixujeme krátce, aby vznikla hrubá pasta. Takto už je chilli pasta hotová.
Pokud ji chceme skladovat delší dobu, tak pastu ještě provaříme a přendáme do čistých skleniček, které po naplnění otočíme na 5-10 minut dnem vzhůru. Po otevření pastu uchováváme v lednici.