Domácí burger

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Karbanátky do burgerů:
500 g mletého masa - buď míchané nebo z plece (nejlépe doma namleté)
1 ks cibule
1 ks vejce
1,5 lžičky koření na mletá masa
1 lžíce sojové omáčky
sůl dle chuti
2 stroužky česneku
olej na smažení
4 plátky tvrdého sýru - Gouda nebo Čedar...
Dále:
1 ks cibule - větší
4 listy ledového salátu
rajče
kečup
hořčice plnotučná
4 ks houskových bulek nebo kaiserek...

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme pokrájenou cibuli, jemně nasekaný česnek, vejce, sojovou omáčku a koření dle chuti. Pokud máme koření bez soli, přisolíme dle chuti a vše dobře promícháme. Masovou směs pak necháme alespoň půl hodiny odpočinout, pak z ní vytvarujeme 4 větší placičky, které na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme z obou stran dozlatova. Strouhanku do masa nepřidáváme.

  2. Až budeme dodělávat druhou stranu karbanátku, dáme roztavit na placičky sýr.

  3. Bulky, housky či žemle prokrojíme, pokud je máme z druhého dne, tak je dáme na suchou čistou pánev či do rozpálené trouby krátce prohřát. Řezné strany pečiva potřeme hořčicí, poklademe plátky cibule a střídavě dáváme půl listu salátu, karbanátek, kečup, rajče, salát a navrch žemli s hořčicí a cibulí.

  4. Skládání burgerů si můžeme udělat podle své fantazie a chuti, někdy přidám místo rajčete salátovou okurku, jindy přidám papriku nebo ředkvičku, to záleží, kdo co má rád a burgery můžeme potírat nejen klasicky hořčicí a kečupem, ale můžeme použít i různé dipy a studené omáčky.

  5. Podáváme teplé a s dostatečným množstvím ubrousků nebo utěrkou kolem krku, abychom nemuseli po jídle svlékat trička:-)). Pro zajištění stability burgerů můžeme do středu burgerů zapíchnout špejli.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!