Dobošův dort
Recepty, DortySuroviny
- Na korpus:
- 7 žloutků a 7 bílků
- 150 g krupicového cukru smíchaného
- 1 sáčkem vanilkového cukru
- 150 g hladké mouky prosáté
- Na oříškový griliáš:
- 120 g krupicového cukru
- 100 g lískových oříšků
- trochu oleje na potření plechu
- Na máslový krém:
- 120 g čokolády na vaření
- 6 velkých žloutků
- 120 g krupicového cukru
- 220 g změklého másla
Postup Dobošův dort
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dva plechy si vyložte papírem na pečení.
Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušlehejte v míse do pěny. V jiné míse a čistou metlou ušlehejte bílky, velmi opatrně přisypte zbytek cukru s vanilkou a šlehejte dál, až vznikne pevný a lesklý sníh. Spolu s moukou ho pak opatrně zatřete do ušlehaných žloutků.
Těsto pak rozetřete na oba plechy. Postupně vložte plechy do trouby a upečte pláty dozlatova. Trvá to dvanáct až patnáct minut. Vyjměte je, a jakmile vychladnou, sloupněte je z papíru.
Připravte si griliáš: Na malém plameni rozpusťte cukr ve třech lžících vody. Pak plamen zvyšte a vařte, až karamel získá tmavě zlatou barvu;občas pánví zakružte. Vsypte oříšky a směs vylijte na plech potřený olejem. Nechte vychladnout, odlomte kousek na ozdobu a zbytek nalámejte do robota a rozmixujte na písek.
Teď je na řadě máslový krém: Čokoládu rozpusťte v misce, kterou dáte nad hrnec s mírně vroucí vodou. Žloutky vyšlehejte do pěny. Cukr svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Přišlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.
A už můžete sestavovat dort. Každou placku (obě upečené placky jsem překrojil na polovinu) potřete částí máslového krému a posypte drceným grilášem. Zbylým máslovým krémem pak potřete boky i poslední plát a zasypete vše drceným griliášem. Dejte korpus vychladit.