Dobošův dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus:
7 žloutků a 7 bílků
150 g krupicového cukru smíchaného
1 sáčkem vanilkového cukru
150 g hladké mouky prosáté
Na oříškový griliáš:
120 g krupicového cukru
100 g lískových oříšků
trochu oleje na potření plechu
Na máslový krém:
120 g čokolády na vaření
6 velkých žloutků
120 g krupicového cukru
220 g změklého másla

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dva plechy si vyložte papírem na pečení.

  2. Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušlehejte v míse do pěny. V jiné míse a čistou metlou ušlehejte bílky, velmi opatrně přisypte zbytek cukru s vanilkou a šlehejte dál, až vznikne pevný a lesklý sníh. Spolu s moukou ho pak opatrně zatřete do ušlehaných žloutků.

  3. Těsto pak rozetřete na oba plechy. Postupně vložte plechy do trouby a upečte pláty dozlatova. Trvá to dvanáct až patnáct minut. Vyjměte je, a jakmile vychladnou, sloupněte je z papíru.

  4. Připravte si griliáš: Na malém plameni rozpusťte cukr ve třech lžících vody. Pak plamen zvyšte a vařte, až karamel získá tmavě zlatou barvu;občas pánví zakružte. Vsypte oříšky a směs vylijte na plech potřený olejem. Nechte vychladnout, odlomte kousek na ozdobu a zbytek nalámejte do robota a rozmixujte na písek.

  5. Teď je na řadě máslový krém: Čokoládu rozpusťte v misce, kterou dáte nad hrnec s mírně vroucí vodou. Žloutky vyšlehejte do pěny. Cukr svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Přišlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.

  6. A už můžete sestavovat dort. Každou placku (obě upečené placky jsem překrojil na polovinu) potřete částí máslového krému a posypte drceným grilášem. Zbylým máslovým krémem pak potřete boky i poslední plát a zasypete vše drceným griliášem. Dejte korpus vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!