Dančí (jelení) kýta na víně
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 kg Jelení kýty
- 10 dkg slaniny
- 1 větší mrkev
- 1 střední celer
- 1 větší petržel
- 1 velká cibule
- 4-6 pepřů
- 4-6 nových koření
- 1-2 bobkové listy
- špetka tymiánu
- citronová kůra
- 1/8 l červeného vína
- 10 dkg másla
- hrst hladké mouky na zaprášení
Postup Dančí (jelení) kýta na víně
Postup přípravy receptu
-
Zvěřinu necháme odležet na sucho v jalovčinách nebo potřenou máslem, nedáváme ji do mořidla.
Odleženou a očistěnou dáme na kořenovou zeleninu, koření a cibuli i máslo péci. Pečeme zvolna a počas pečení podléváme.
Když je zvěřina měkká, scedíme štávu, zeleninu protřeme sítem, přilijeme červené víno, zaprášíme moukou a necháme přejít varem.
Nakonec přidáme podle chuti citronovou štávu nebo trošku přisladíme.
Víno si můžeme také rozdělit na dvě poloviny a polovinou zvěřinu podlévat, když se peče, a druhou polovinu přidat až nakonec.