Dančí guláš s hovězím masem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 g hovězího masa (přední, zadní, plec, atd.)
- 500 g dančího masa (zvěřinového dle možnosti)
- 1000 g cibule
- sůl
- pepř - celý i mletý
- nové koření
- bobkový list
- kmín
- hřebíček
- 250 g loupaných rajčat
- 200 g sterilované papriky
- 250 g kapie - čerstvé
- 100 g sušených švestek
- 100 g sušených rajčat v oleji
- 120 g vepřového sádla/oleje
- 4 l vody
- 2 x varná nádoba (3-5 l)
Postup Dančí guláš s hovězím masem
Postup přípravy receptu
-
Masa připravujeme odděleně, ve dvou hrncích. Zachovají si tak své aroma a chuť. Později obě směsi spojíme, takže je dobré mít k dispozici aspoň jeden 5 l hrnec na dovaření - ať se to tam vejde:) Dančí i hovězí maso umyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Potřebujeme po 500 g cibule pod obě masa - dohromady 1 kg.
Dančí: 1. Na sádle zkaramelizujeme cibuli, přidáme nové koření, pepř, hřebíček a necháme provonět. Nesmíme koření spálit. 2. Vložíme maso a zprudka orestujeme, aby se zatáhlo, podlijeme vodou a dusíme cca 1,5 hodiny. Průběžně mícháme a podléváme. 3. Poté přídáme nakrájenou čestvou kapii, sušené švestky a sušená rajčata, promícháme a dusíme dalších 45 minut.
Hovězí: 1. Do rozehřátého tuku vložíme nové koření, kmín, bobkový list a necháme provonět - chvilku restujeme, cca minutu. Přidáme cibuli a orestujeme dohněda.. 2. Maso orestujeme, aby se zatáhlo, podlijeme vodou a dusíme cca 1,5 hodiny, průběžně mícháme a podléváme. 3. Poté přidáme nakrájenou sterilovanou papriku a loupaná rajčata, promícháme a dusíme dalších 45 minut.
Přibližně po třech hodinách varu je maso skoro hotové (záleží na velikosti nakrájených kostek masa). Nyní můžeme obě směsi spojit. Promícháme, osolíme, opepříme. Dodusíme cca 30-45 minut. Podáváme s knedlíkem a cibulkou nakrájenou na kolečka, anebo jednoduše s chlebem. Dobrou chuť.