Cuketový koláč s mascarpone
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 středně velké cukety nastrouhané nahrubo (neloupané)
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku hrubě mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce mléka
- 2 lžíce jedlé sody
- 2 lžíce skořice
- 3 lžíce kakaa
- Krém:
- 250 g mascarpone
- 2 polotučné tvarohy
- 100 g bílého jogurtu
- 4 lžíce třtinového cukru
- 70% čokoládu na postrouhání
- černo-rybízový džem na potření těsta (nebo jiný nakyslý džem)
Postup Cuketový koláč s mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Cuketu nastrouháme nahrubo a k ní přidáme všechny zbylé suroviny na těsto a promícháme. Vlijeme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 20-25 minut při 175 stupních Celsia (vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí).
Mezitím si připravíme náplň. Mascarpone vyšleháme s tvarohem, bílým jogurtem a třtinovým cukrem do hladkého krému.
Po vychladnutí rozkrojíme těsto na polovinu. Jednu polvinu těsta potřeme džemem, druhou polovinu zhruba 2/3 krému. Pak placky slepíme k sobě pomazanými stranami. Zbytkem krému potřeme vršek těsta a nakonec ho postrouháme hořkou čokoládou. Necháme vychladit a uchováváme v lednici.