Čokoládový keto bezlepkový cheesecake

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Korpus:
1 hrnek ořechů nebo mandlí
80 g másla
několik kousků sušeného ovoce, nejlépe švestek
Krém:
20 g čisté želatiny
400 g sýra ricotta
200 g sýra mascarpone
100 g smetany
1 PL sladidla (med, stévie, vanilkový extrakt,...)
3 PL 100% kakaa bez přidaného cukru
žluté potravinářské barvivo
Poleva:
100 g 90% čokolády Lindt
50 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Mixujeme ořechy se sušeným ovocem, dokud nevznikne jemnější drť. Rozpustíme máslo a smícháme s ořechy. Másla musí být dostatečné množství - když je ho v poměru k ořechům málo a směs zůstává sypká, tak se bude korpus v hotovém dortu drolit a rozpadat. Musí být mírně vlhká a spojitá. Vložíme směs do dortové formy o rozměru cca 18 cm, uhladíme a dáme na 10 minut do trouby zahřáté na 180 stupňů. Po vytáhnutí dáme stranou a necháme zchladnout.

  2. Hrnek naplníme ze čtvrtiny vodou, zahřejeme na 60 stupňů a vmícháme želatinu. Krátce zahříváme - nevařit a poté odstavíme, ať se želatina rozpustí. Necháme chvíli odležet. V míse rozšleháme na jemno ricottu a mascarpone. Přidáme smetanu, sladidlo a vmícháme hotovou želatinu. Cca třetinu krému dáme stranou a přidáme do něj barvivo. Do zbylých 2/3 přidáme kakaový prášek a pořádně zamícháme (poměr vrstev je možné změnit podle libosti). Do dortové formy na vychladlý korpus naneseme žlutý krém a uhladíme ho třeba stěrkou, aby byl rovný. Přidáme další vrstvu z kakaového krému a zarovnáme.

  3. Velmi pomalu rozehřejeme v rendlíku čokoládu, přidáme máslo a rozpuštěnou polevu naneseme na dort. Poleva je hotová velmi rychle, při delším vaření se zdrcne. Potravinářskou fólií překryjeme formu a uložíme do ledničky, aby vše ztuhlo, nejlépe přes noc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!