Čokoládový dortík se sametovým čokoládovým mascarpone krémem
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 80 g tmavé čokolády
- 25 g másla
- 3 vejce
- špetka soli
- 120 g cukru
- 20 g kakaa
- 110 g hladké mouky
- Krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 40 g cukru
- 20 g kakaa
- 130 g tmavé čokolády
- 250 g mascarpone
- kakao na posypání
Postup Čokoládový dortík se sametovým čokoládovým mascarpone krémem
Postup přípravy receptu
-
Den předem si připravte krém. Smetanu nalijte do kastrolu, přisypte cukr a kakao a důkladně promíchejte. Za občasného míchání přiveďte k varu. Když smetana vzkypí, přidejte nalámanou čokoládu a stáhněte z plotny. Za občasného promíchání nechte zchladnout a přendejte do lednice. Nechte do druhého dne vychladit.
Přípravu korpusu začněte rozehřátím čokolády a másla ve vodní lázni. Dávejte pozor, aby směs nebyla horká.
Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. Když začne sníh tuhnout, přisypte polovinu množství cukru. Vyšlehejte tuhý sníh.
Žloutky vyšlehejte se zbylou polovinou množství cukru. Přidejte vlažnou (ne horkou!) čokoládovo-máslovou směs a krátce promíchejte. Směs se nemusí zcela spojit. Přidejte sníh a zlehka vmíchejte. Přisypte prosátou mouku s kakaem, zlehka promíchejte a směs vylijte do formy vyložené pečícím papírem. Uhlaďte do rovna a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 25 minut.
K vychlazené čokoládové šlehačce přidejte mascarpone a vyšlehejte do tuha.
Vychladlý korpus rozkrojte napůl. Potřete krémem. Přiklopte horním dílem korpusu, potřete krémem a posypte zlehka kakaem.