Čokoládový dortík se sametovým čokoládovým mascarpone krémem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
80 g tmavé čokolády
25 g másla
3 vejce
špetka soli
120 g cukru
20 g kakaa
110 g hladké mouky
Krém:
500 ml smetany ke šlehání
40 g cukru
20 g kakaa
130 g tmavé čokolády
250 g mascarpone
kakao na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si připravte krém. Smetanu nalijte do kastrolu, přisypte cukr a kakao a důkladně promíchejte. Za občasného míchání přiveďte k varu. Když smetana vzkypí, přidejte nalámanou čokoládu a stáhněte z plotny. Za občasného promíchání nechte zchladnout a přendejte do lednice. Nechte do druhého dne vychladit.

  2. Přípravu korpusu začněte rozehřátím čokolády a másla ve vodní lázni. Dávejte pozor, aby směs nebyla horká.

  3. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. Když začne sníh tuhnout, přisypte polovinu množství cukru. Vyšlehejte tuhý sníh.

  4. Žloutky vyšlehejte se zbylou polovinou množství cukru. Přidejte vlažnou (ne horkou!) čokoládovo-máslovou směs a krátce promíchejte. Směs se nemusí zcela spojit. Přidejte sníh a zlehka vmíchejte. Přisypte prosátou mouku s kakaem, zlehka promíchejte a směs vylijte do formy vyložené pečícím papírem. Uhlaďte do rovna a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 25 minut.

  5. K vychlazené čokoládové šlehačce přidejte mascarpone a vyšlehejte do tuha.

  6. Vychladlý korpus rozkrojte napůl. Potřete krémem. Přiklopte horním dílem korpusu, potřete krémem a posypte zlehka kakaem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!