Čokoládový dort s krémem z mascarpone

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškot:
65 g hořké čokolády
60 g másla
20 g moučkového cukru
štipec soli
3 vejce
90 g cukru
65 g hladké mouky
125 ml silné kávy
2 lžíce amaretta
Krém:
500 g mascarpone
500 ml smetany ke šlehání
4 lžíce cukru
1 želatinový ztužovač
100 ml amaretta

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: Rozehřejeme čokoládu. Změklé máslo, sůl a moučkový cukr vyšleháme do krémové konzistence. Do máslové směsi zašleháme žloutky, jeden po druhém. Přidáme rozehřátou čokoládu. Z bílků a cukru vyšleháme sníh.1/3 sněhu přidáme do čokoládové směsi, zamícháme. Potom přidáme zbytek sněhu a prosátou mouku. Vše dobře promícháme. Těsto dáme do dortové formy a dáme péct cca 35-40 minut do vyhřáté trouby na 180°C.

  2. Krém: Mascarpone vyšleháme společně s cukrem. Smetanu našleháme dotuha. Spojíme mascarpone a smetanu. Podle návodu na obalu si připravíme želatinový ztužovač, s tím rozdílem že místo vody použijeme amaretto a dobře zamícháme do směsi mascarpone a smetany.

  3. Piškot v polovině vodorovně rozřízneme na dvě části. Jeden plát piškotu dáme na dno dortové formy a zvlhčíme jej směsí kávy a amaretta. Na piškot dáme polovinu krému, na krém druhou část piškotu, kterou opět zvlhčíme kávou s amarettem a navrch zbytek krému. Dáme ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí posypeme strouhanou čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!