Čokoládovo-tvarohový dort

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
5 ks vajec
150 g cukr krupice
150 g polohrubá mouka
1 PL prášku do pečiva
20 g kakaa
50 g čokolády na vaření
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy
pikantní marmeláda (rybízová, višňová)
rum
Krém:
500 g polotučného tvarohu
200 g čokolády
2 ks vanilkového cukru
100 g másla
4 PL smetany
3 PL rumu

Postup přípravy receptu

  1. Bílky s cukrem vyšleháme na pevný sníh.

  2. 50 g čokolády rozehřejeme ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme se žloutky do pěny. Opatrně přimícháme sníh z bílků a lehce vmícháme prosetou mouku s kakaem a práškem do pečiva.

  3. Hotové těsto vlijeme do dortové formy, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout a opatrně vyklopíme.

  4. Zbylou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a za stálého míchání spojíme se smetanou a rumem. V míse vyšleháme máslo s vanilkovým cukrem a tvarohem v hladký krém, do kterého postupně vmícháme rozpuštěnou čokoládu.

  5. Korpus vodorovně rozkrojíme, oba díly prolijeme rumem. Na spodní díl natřeme 2/3 krému, na horní díl marmeládu a přiklopíme. Povrch dortu potřeme zbylým krémem a necháme proležet. Dále zdobíme podle vlastní fantazie, můžeme dozdobit trochou krému nebo použít pařížskou šlehačku a nebo celý dort posypat nastrouhanou čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!