Čokoládovo-tvarohový dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 5 ks vajec
- 150 g cukr krupice
- 150 g polohrubá mouka
- 1 PL prášku do pečiva
- 20 g kakaa
- 50 g čokolády na vaření
- tuk na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
- pikantní marmeláda (rybízová, višňová)
- rum
- Krém:
- 500 g polotučného tvarohu
- 200 g čokolády
- 2 ks vanilkového cukru
- 100 g másla
- 4 PL smetany
- 3 PL rumu
Postup Čokoládovo-tvarohový dort
Postup přípravy receptu
-
Bílky s cukrem vyšleháme na pevný sníh.
50 g čokolády rozehřejeme ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme se žloutky do pěny. Opatrně přimícháme sníh z bílků a lehce vmícháme prosetou mouku s kakaem a práškem do pečiva.
Hotové těsto vlijeme do dortové formy, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout a opatrně vyklopíme.
Zbylou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a za stálého míchání spojíme se smetanou a rumem. V míse vyšleháme máslo s vanilkovým cukrem a tvarohem v hladký krém, do kterého postupně vmícháme rozpuštěnou čokoládu.
Korpus vodorovně rozkrojíme, oba díly prolijeme rumem. Na spodní díl natřeme 2/3 krému, na horní díl marmeládu a přiklopíme. Povrch dortu potřeme zbylým krémem a necháme proležet. Dále zdobíme podle vlastní fantazie, můžeme dozdobit trochou krému nebo použít pařížskou šlehačku a nebo celý dort posypat nastrouhanou čokoládou.