Čokoládové lístky

Recepty, Zdobení

Suroviny

hořká čokoláda (s vysokým množstvím kakaa)
mléčná čokoláda
bílá čokoláda
listy natrhané v lese nebo na zahradě (viz tipy a triky)
+ tenký štětec

Postup přípravy receptu

  1. Když listy sbíráte tak jako já v hustém lese, není třeba je před použitím omývat. Pokud však nemáte jinou možnost, než natrhat je v parku podél tříproudové silnice, musíte je pořádně opláchnout a nechat důkladně a zcela vysušit (ovšem listy nesmí zaschnout, protože by ztratily pružnost).

  2. Každou ze tří čokolád si rozpusťte v tepluvzdorné míse postavené nad hrnec s mírně vroucí vodou.

  3. Mramorovaný list: Potřete RUBOVOU stranu listu tenkou vrstvou bílé čokolády, položte na nepřilnavou podložku (třeba prkénko potažené potravinovou fólií) a uložte do mrazáku tak na 5 minut.

  4. Až bude bílá vrstva dokonale zatuhlá, přetřete ji vrstvou tmavé hořké čokolády a opět uložte do mrazáku.

  5. Nakonec přidejte ještě vrstvu tmavé čokolády a naposledy uložte na nepřilnavé podložce do mrazničky (aby list nebyl příliš tenký a nerozpouštěl se vám pouhým teplem rukou).

  6. Jakmile budou všechny vrstvy čokolády na listu skutečně zatuhlé, opatrně sloupněte list a máte hotovo.

  7. Pruhovaný list: Pomocí velmi tenkého štětečku potřete každou druhou drážku RUBOVÉ strany listu mléčnou čokoládou a uložte do mrazničky zatuhnout. Stejně jako u mramorovaného potřete ještě dvěma vrstvami tmavé čokolády, nechejte zcela zatuhnout a opatrně odloupněte list.

  8. Nejjednodušší variantou jsou pak jednobarevné listy z jednoho druhu čokolády, ovšem i tady je třeba potřít list více vrstvami.

  9. Uchovávejte v lednici a použijte k dekoraci dortů, rolád, pohárů, muffinů či jiných dezertů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!