Čočková sekaná
Recepty, LuštěninySuroviny
- 2 hrnky hnědé čočky
- 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- 3 lžíce Vegavaja (Adveni, je možné nahradit 3 lžícemi mletého lněného semínka)
- 3 mrkve
- kousek celeru
- 1 velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžičky majoránky
- 1 lžička sušeného libečku
- 1 lžička sladké uzené papriky
- 3 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Postup Čočková sekaná
Postup přípravy receptu
-
Čočku předem namočíme, nejlépe přes noc, a v čerstvé vodě vaříme 45 minut, aby byla hodně měkká a kašovitá.
Na vaření použijeme menší množství vody a podle potřeby vodu doléváme tak, aby se čočka nepřipálila, ale aby po uvaření nezbyla v hrnci přebytečná voda.
Uvařenou čočku necháme trochu vychladnout.
Poté do ní vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekané vlašské ořechy, najemno nastrouhanou mrkev a celer, prolisovaný česnek, práškové Vegavajo (nebo mleté lněné semínko), olej a veškeré koření a bylinky. Důkladně promícháme a necháme 30 minut odstát.
Poté ze směsi vytvoříme dvě šišky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme při 190 °C asi 30-45 minut, až se na povrchu vytvoří kůrčička. Upečenou sekanou necháme před krájením krátce vychladnout.