Čočka na zelenině
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 350 g čočky
- 1 cibule
- olej
- 2 lžičky garam masala
- 2 mrkve
- 2 silnější plátky celeru
- 1 konzerva sekaných rajčat (450 g)
- 2 bobkové listy
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1/3 lžičky pepře
- (mouka na zahuštění)
- zelená petrželka
Postup Čočka na zelenině
Postup přípravy receptu
-
Čočku přebereme, promyjeme a přes noc namočíme do studené vody. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a orestujeme na oleji. Ke konci restování přidáme garam masalu a krátce osmažíme, aby se koření rozvonělo.
Přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a celer a společně restujeme asi 5 minut. Přisypeme slitou čočku, drcená rajčata a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 2 cm nad čočku. Osolíme, opepříme, osladíme, přidáme bobkový list, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
Od bodu varu vaříme 25-30 minut, podle potřeby můžeme dolít vodu, ale jen tak, aby sahala těsně nad čočku. Je-li směs příliš řídká, můžeme zahustit lžičkou mouky rozmíchané v malém množství studené vody. Na závěr dokořeníme podle chuti.