Citronové rizoto s hráškem a krevetami

Recepty, Mořské plody

Suroviny

Na marinádu:
1 citron
1 lžíce medu
2 lžíce oleje
1 stroužek česneku
150 g loupaných krevet
hladkolistá petržel
Na rizoto (cca 3 porce):
300 g rýže na risotto
500 ml vývaru nebo vody
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce přepuštěného másla - ghí
hrst mraženého hrášku
hladkolistá petržel
sůl dle chuti
pepř dle chuti
citronová šťáva dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Krevety alespoň hodinku nebo dvě předem naložte do marinády smíchané z uvedených surovin, bylinky do ní najemno nasekejte. Pořádně je obalte a nechejte odpočívat v lednici.

  2. V hrnci rozehřejte ghí a začněte smažit najemno nasekanou cibuli. Asi tak v polovině jejího zlátnutí přidejte i nasekaný česnek a společně dodělejte. Poté nasypte rýži, krátce zapražte a podlijte polovinou vývaru. Ideálně se pro tento recept hodí vývar rybí, ale použít můžete jakýkoliv, stejně jako bílé víno či vodu. Stáhněte teplotu sporáku, osolte a velmi pozvolna vařte. Občasně zamíchejte a dolévejte po částech zbylý vývar. Uvařte do změknutí rýže a odstavte.

  3. Vmíchejte ještě mražený hrášek, sekanou petržel, opepřete a případně ještě dosolte a dolaďte dle chuti šťávou z citronu. Na závěr ještě lžíce ghíčka pro zjemnění a případně i strouhaný parmezán.

  4. Krevety od marinády slijte (a použijte ji k podlití rizota, takovou parádu přece nemůžete vyhodit!) a krátce osmahněte v pánvi. Ne moc dlouho, aby se nevysušily, k čemuž ty loupané mají velké sklony. Vmíchejte do rizota a dobrota je na světě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!