Citronové rizoto s hráškem a krevetami
Recepty, Mořské plodySuroviny
- Na marinádu:
- 1 citron
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- 150 g loupaných krevet
- hladkolistá petržel
- Na rizoto (cca 3 porce):
- 300 g rýže na risotto
- 500 ml vývaru nebo vody
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce přepuštěného másla - ghí
- hrst mraženého hrášku
- hladkolistá petržel
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- citronová šťáva dle chuti
Postup Citronové rizoto s hráškem a krevetami
Postup přípravy receptu
-
Krevety alespoň hodinku nebo dvě předem naložte do marinády smíchané z uvedených surovin, bylinky do ní najemno nasekejte. Pořádně je obalte a nechejte odpočívat v lednici.
V hrnci rozehřejte ghí a začněte smažit najemno nasekanou cibuli. Asi tak v polovině jejího zlátnutí přidejte i nasekaný česnek a společně dodělejte. Poté nasypte rýži, krátce zapražte a podlijte polovinou vývaru. Ideálně se pro tento recept hodí vývar rybí, ale použít můžete jakýkoliv, stejně jako bílé víno či vodu. Stáhněte teplotu sporáku, osolte a velmi pozvolna vařte. Občasně zamíchejte a dolévejte po částech zbylý vývar. Uvařte do změknutí rýže a odstavte.
Vmíchejte ještě mražený hrášek, sekanou petržel, opepřete a případně ještě dosolte a dolaďte dle chuti šťávou z citronu. Na závěr ještě lžíce ghíčka pro zjemnění a případně i strouhaný parmezán.
Krevety od marinády slijte (a použijte ji k podlití rizota, takovou parádu přece nemůžete vyhodit!) a krátce osmahněte v pánvi. Ne moc dlouho, aby se nevysušily, k čemuž ty loupané mají velké sklony. Vmíchejte do rizota a dobrota je na světě.