Citronové / pomerančové lívance

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

500 ml mléka
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru krupice
citronová nebo pomerančová kůra - čerstvě nastrouhaná
špetka soli
2 lžíce rumu
300-330 g polohrubé mouky
30 g droždí
olej na smažení
Citronový / pomerančový krém:
80 ml citronové šťávy (nebo pomerančové)
1 lžička citronové kůry (nebo pomerančové)
1 vejce
70 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového pudinku - sypkého
70 g másla
měkký tvaroh nebo mascarpone dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Vlažné mléko ve větším hrnci dobře rozmícháme s cukry, solí, rozdrobeným droždím, moukou, citronovou kůrou a rumem. Vše odstavíme na teplé místo, zakryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut odpočívat. Pak opět dobře promícháme, abychom do těsta vehnali dostatek vzduchu a necháme opět kynout.

  2. Když těsto zvětší objem zhruba o jednou tolik, jen zlehka ho promícháme a naběračkou ho nabíráme a lijeme do rozpálené pánve nebo lívanečníku s trochou oleje. Smažíme z obou stran dozlatova, odkládáme na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk.

  3. Šťávu, kůru, cukr (lze ubrat), pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.

  4. Do zchladlého krému zašleháme zhruba 300 g tvarohu nebo mascarpone, dle požadované hustoty můžeme krém zředit například i troškou jogurtu nebo zakysané smetany. Množství cukru si každý určí podle své chuti.

  5. Lívanečky potíráme citronovou /pomerančovou náplní dle chuti. Citronová náplň je o dost výraznější než pomerančová, takže nejdříve chutnáme, potom potíráme. Dozdobit můžeme lívanečky před podáváním ještě kopečkem šlehačky, kouskem plátku citronu nebo pomeranče...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!