Citronové / pomerančové lívance
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce cukru krupice
- citronová nebo pomerančová kůra - čerstvě nastrouhaná
- špetka soli
- 2 lžíce rumu
- 300-330 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- olej na smažení
- Citronový / pomerančový krém:
- 80 ml citronové šťávy (nebo pomerančové)
- 1 lžička citronové kůry (nebo pomerančové)
- 1 vejce
- 70 g cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového pudinku - sypkého
- 70 g másla
- měkký tvaroh nebo mascarpone dle potřeby
Postup Citronové / pomerančové lívance
Postup přípravy receptu
-
Vlažné mléko ve větším hrnci dobře rozmícháme s cukry, solí, rozdrobeným droždím, moukou, citronovou kůrou a rumem. Vše odstavíme na teplé místo, zakryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut odpočívat. Pak opět dobře promícháme, abychom do těsta vehnali dostatek vzduchu a necháme opět kynout.
Když těsto zvětší objem zhruba o jednou tolik, jen zlehka ho promícháme a naběračkou ho nabíráme a lijeme do rozpálené pánve nebo lívanečníku s trochou oleje. Smažíme z obou stran dozlatova, odkládáme na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk.
Šťávu, kůru, cukr (lze ubrat), pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.
Do zchladlého krému zašleháme zhruba 300 g tvarohu nebo mascarpone, dle požadované hustoty můžeme krém zředit například i troškou jogurtu nebo zakysané smetany. Množství cukru si každý určí podle své chuti.
Lívanečky potíráme citronovou /pomerančovou náplní dle chuti. Citronová náplň je o dost výraznější než pomerančová, takže nejdříve chutnáme, potom potíráme. Dozdobit můžeme lívanečky před podáváním ještě kopečkem šlehačky, kouskem plátku citronu nebo pomeranče...