Citronové kuře
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kuře
- 60 g másla změklého + na vymazání
- 1 citron
- 2 stroužky česneku drcené
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce tymiánu
- 1 kg brambor nakrájených na čtvrtky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup Citronové kuře
Postup přípravy receptu
-
Pekáč vymažeme máslem a začneme si připravovat bylinkové máslo.
Do misky nastrouháme na jemno citronovou kůru z poloviny citronu, přidáme máslo, česnek, majoránku, tymián, pepř a zamícháme.
Kuře omyjeme a osušíme. Opatrně nadzvedneme kůži na prsou, aby se vytvořily kapsy, do kterých vpravíme dvě třetiny másla, přetáhneme kůži a zbylým máslem potřeme kuře navrchu.
Druhou polovinu citronu nakrájenou na kostky nasypeme dovnitř kuřete a svážeme kuchyňským provázkem. Omotáme ho kolem nohou, překřížíme pod tělem a svážeme pevně u stehen.
Kuře osolíme, opepříme, položíme na pekáč prsíčky nahoru a dáme péct.
Po dvaceti minutách přikryjeme alobalem a dáme péct na dalších čtyřicet minut.
Kuře vyndáme z trouby, poklademe kolem něj brambory pokrájené na čtvrtky, potřeme je vypečenou šťávou a dáme péct na dalších třicet minut.
Pak kuře vyndáme, přikryjeme alobalem a necháme deset minut odpočinout. Pokud brambory ještě nejsou pečené, vrátíme je zpět do trouby.
Kuře naporcujeme a podáváme s brambory.