Cibulovo-sýrový quiche
Recepty, OstatníSuroviny
- Na těsto:
- 160 g hladké mouky
- 1/2 KL soli
- 1/2 KL cukru
- 110 g másla (studeného a nakrájeného na malé kousky)
- 4-5 PL vody ledově vychlazené
- Na náplň:
- 100 g anglické slaniny (nakrajené na malé kousky)
- 450 g cibule nakrájené na slabší plátky
- 180 ml piva světlého nebo tmavého
- 2 KL hrubozrnné hořčice
- 2 KL omáčky Worchesteru
- 200 ml smetany 33%
- 4 vejce lehce ušlehaná
- 150 g tvrdého sýra nastrouhaného
- sůl
- pepř na dochucení
Postup Cibulovo-sýrový quiche
Postup přípravy receptu
-
Těsto:
do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat.
Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
Náplň: na pánvi osmažíme slaninu dokřupava, potom ji vyndáme na talíř, ale vysmažený tuk necháme na pánvi.
Přidáme cibuli a smažíme do měkka, asi 6 - 7 minut.
K cibuli přidáme první třetinu piva (tedy 1/4 hrnku, 60 ml), přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud se veškeré pivo neodpaří. Toto opakujeme celkem třikrát, až spotřebujeme všechno pivo.
Sundáme z plotny, vmícháme hořčici, Worcestershire a směs vložíme do velké mísy.
Přidáme slaninu, smetanu, vejce, polovinu sýra (1/2 hrnku, 50 g), dochutíme solí a pepřem.
Dokončení: jakmile jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C.
Máslem vymažeme kulatou formu velikosti 29 cm a těsto vyválíme na vále do kruhu velikosti cca 33 cm.
Těsto vložíme do formy, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
Směs nalijeme na těsto a posypeme zbylým sýrem.
Pečeme dozlatova, cca 25 - 35 minut.