Chutné závitky v kapustovém kabátku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

3 listy z velké kapusty
20 dkg vařeného uzeného masa
15 dkg tvrdého sýra
10 dkg obyčejného špeku
1 větší cibule
4 větší stroužky česneku
2 pl plnotučné hořčice
sůl
pepře
1 kostka zeleninového bujónu
1,5 dl vody
vepřová bránice na zabalení závitků

Postup přípravy receptu

  1. Kapustové listy dáme do hrnce s vařící vodou, 4 minuty povaříme, přendáme do mísy se studenou vodou (zachová se hezká barva listů) a dáme na cezák odkapat.

  2. V deci a půl vody rozvaříme kostku bujónu.

  3. Oloupanou cibuli si nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na tenké plátky a slaninu na větší kostičky.

  4. Uzené maso nakrájíme nadrobno a sýr si nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.

  5. Troubu si zapneme na vyhřátí.

  6. Do rendlíku nebo kastrůlku dáme slaninu a necháme ji vyškvařit do hezké zlatavé barvy a ihned ji z vyškvařeného tuku přendáme do misky, aby nezhořkla. Tuk uchováme na později.

  7. Sýr, uzené maso a polovinu z nakrájených plátků česneku společně promícháme.

  8. Na pracovní ploše si rozprostřeme spařené listy kapusty, paličkou na maso opatrně rozklepeme tvrdé středové části a listy potřeme hořčicí, trochu osolíme a opepříme.

  9. Dále poklademe umíchanou směsí, posypeme částí vyškvařené slaniny, zavineme do závitků a ty ještě zavineme do bránice, aby závitky při pečení lépe držely.

  10. Na dno zapékací nádoby dáme asi tak polévkovou lžíci tuku z vyškvařené slaniny, nasypeme cibuli a zbylý česnek, můžeme přidat i zbytek vyškvařené slaniny- pár kostiček si ale necháme na ozdobu.

  11. Na tuto podestýlku poskládáme připravené závitky, vložíme do rozehřáté trouby a bez podlití necháme na plný výkon 10 minut péct.

  12. Poté z trouby vytáhneme, závitky otočíme opečeným dospod, podlijeme 1 dl zeleninového vývaru, zakryjeme alobalem, dáme opět do trouby a na 3/4 výkon pečeme 15 minut.

  13. Pak troubu ubereme na minimum, otevřeme, odstraníme alobal, dolijeme zbytek vývaru a znova na plný výkon trouby dopečeme ještě 5 minut.

  14. Troubu vypneme, nádobu vytáhneme ven, závitky vyjmeme bokem, šťávu přelijeme do kastrolu, čtvrtinu hustého odebereme a zbytek rozmixujeme ponorným (tyčovým)mixérem.

  15. Závitky se zbytkem odebrané směsi vložíme nazpět k rozmixované šťávě, prohřejeme a podáváme nejlépe se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší a pokud jsme si nechali pár kostiček vyškvařené slaninky, tak posypeme na ozdobu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!