Chutné závitky v kapustovém kabátku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 3 listy z velké kapusty
- 20 dkg vařeného uzeného masa
- 15 dkg tvrdého sýra
- 10 dkg obyčejného špeku
- 1 větší cibule
- 4 větší stroužky česneku
- 2 pl plnotučné hořčice
- sůl
- pepře
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1,5 dl vody
- vepřová bránice na zabalení závitků
Postup Chutné závitky v kapustovém kabátku
Postup přípravy receptu
-
Kapustové listy dáme do hrnce s vařící vodou, 4 minuty povaříme, přendáme do mísy se studenou vodou (zachová se hezká barva listů) a dáme na cezák odkapat.
V deci a půl vody rozvaříme kostku bujónu.
Oloupanou cibuli si nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na tenké plátky a slaninu na větší kostičky.
Uzené maso nakrájíme nadrobno a sýr si nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.
Troubu si zapneme na vyhřátí.
Do rendlíku nebo kastrůlku dáme slaninu a necháme ji vyškvařit do hezké zlatavé barvy a ihned ji z vyškvařeného tuku přendáme do misky, aby nezhořkla. Tuk uchováme na později.
Sýr, uzené maso a polovinu z nakrájených plátků česneku společně promícháme.
Na pracovní ploše si rozprostřeme spařené listy kapusty, paličkou na maso opatrně rozklepeme tvrdé středové části a listy potřeme hořčicí, trochu osolíme a opepříme.
Dále poklademe umíchanou směsí, posypeme částí vyškvařené slaniny, zavineme do závitků a ty ještě zavineme do bránice, aby závitky při pečení lépe držely.
Na dno zapékací nádoby dáme asi tak polévkovou lžíci tuku z vyškvařené slaniny, nasypeme cibuli a zbylý česnek, můžeme přidat i zbytek vyškvařené slaniny- pár kostiček si ale necháme na ozdobu.
Na tuto podestýlku poskládáme připravené závitky, vložíme do rozehřáté trouby a bez podlití necháme na plný výkon 10 minut péct.
Poté z trouby vytáhneme, závitky otočíme opečeným dospod, podlijeme 1 dl zeleninového vývaru, zakryjeme alobalem, dáme opět do trouby a na 3/4 výkon pečeme 15 minut.
Pak troubu ubereme na minimum, otevřeme, odstraníme alobal, dolijeme zbytek vývaru a znova na plný výkon trouby dopečeme ještě 5 minut.
Troubu vypneme, nádobu vytáhneme ven, závitky vyjmeme bokem, šťávu přelijeme do kastrolu, čtvrtinu hustého odebereme a zbytek rozmixujeme ponorným (tyčovým)mixérem.
Závitky se zbytkem odebrané směsi vložíme nazpět k rozmixované šťávě, prohřejeme a podáváme nejlépe se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší a pokud jsme si nechali pár kostiček vyškvařené slaninky, tak posypeme na ozdobu.