Chutná česneková polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

8 vajec
2 větší cibule nakrájené nadrobno
2,5 l vřelé vody (počítá se s hrncem 4-5 l)
8 paliček česneku
1 kg brambor (záleží, jak kdo má rád brambory v polévce)
100-150 g sádla
3 kostky hovězího bujonu
Podle chuti:
mletý černý pepř (nebo bílý, je jemnější)
kmín (drcený i celý)
tvrdý sýr (eidam, parenica, nitě, atd. záleží, zda sýr chcete či nikoliv)
sůl
majoránka

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky. Do velkého hrnce (asi 4 - 5 litrů) dáme rozpustit sádlo a na něm osmahneme cibuli (ne úplně do hněda jako na guláš). Poté přidáme nakrájené brambory, kmín a společně s cibulí smažíme za stálého míchání zhruba 3 minuty.

  2. Poté přilijeme 2,5 l horké vody (je lepší si vodu předehřát v rychlovarné konvici) a přidáme 3 kostky hovězího bujónu. Polévku vaříme, až jsou brambory skoro měkké, nakonec přidáme 8 vajec (je dobré je nalévat po polévkové lžíci a vejce tak zůstane celejší...). Záleží, jestli vejce v česnečce máte rádi. Do polévky rozmačkáme česnek - 8 palic (u nás hodně česnekujeme, ale záleží na každém, kolik snese česneku), aby to mělo grády (dávám až nakonec, aby se česnek nevyvařil), osolíme, opepříme a přidáme majoránku (to stejné jako u česneku).

  3. Do talíře dáme nakrájený tvrdý sýr (opět záleží na každém - může být gouda, parenica, nitě, klasický eidam, prostě co kdo má rád...) a zalijeme horkou česnekovou polévkou. Chutnou česnekovou polévku podáváme podle chuti samotnou nebo s chlebem (můžeme také opražit chleba na styl topinky nebo topinku rozkrájet na kostičky).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!