Škvarkové pochutnání
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1/2 kg hladké mouky
- 2 lžičky cukru
- 1 droždí
- 2 dl mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce vrchem sádla
- sůl
- 30 dkg mletých škvarků + 5 dkg sádla
- vejce na potření
- kmín, lněné semínko, slunečnicové, sezam na posypání
Postup Škvarkové pochutnání
Postup přípravy receptu
-
Z teplého mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku se solí, vejce a sádlo, přilijeme kvásek a dobře zaděláme. Podle potřeby můžeme přidat mouku nebo mléko. Dáme kynout na teplé místo.
Mleté škvarky smícháme se sádlem, event. přisolíme. Z těsta rozválíme velkou čtvercovou tenčí placku. Celou ji pomažeme změklou škvarkovou hmotou až do krajů. Rohy čtverce ohneme do středu placky a opět rozválíme. Ještě jednou zopakujeme. Znovu rozválíme na čtverec, pravý okraj ohneme vlevo tak, aby zbyla 1/3 levého těsta, tu pak přehneme vpravo, takže máme tři vrstvy na sobě. Opět rozválíme. Nyní máme obdélník. Naposledy skládáme na třetiny horní a dolní konec a rozválíme.
Ostrým nožem rozkrájíme na čtverce, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo jinými semínky. Přendáme na pečící papír na plechu a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme na 180°C do zlatova. Pozor na to, aby byly čtverce dobře propečené. Pečeme každopádně minimálně 30 min i více.