Chřestová polévka s parmezánovými křupinkami
Recepty, PolévkySuroviny
- 500 g zeleného chřestu
- zeleninový vývar (cca 1 litr)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g parmezánu (nebo Gran Moravia)
- sůl
Postup Chřestová polévka s parmezánovými křupinkami
Postup přípravy receptu
-
Chřest očistíme / zelený se nemusí loupat /, odkrojíme hlavičky a nakrájíme stonky na malé kousky. Vývar přivedeme k varu, vložíme hlavičky, které po 1/2 minutě vyndáme a ihned zchladíme v ledové vodě.
Přidáme nakrájené stonky a vaříme do změknutí. Přilijeme smetanu a rozmixujeme. Parmezán nastrouháme najemno a polovinu vmícháme před podáváním do polévky / už nevaříme / a je-li třeba, přisolíme. Na talířích ozdobíme sýrovými křupinkami a chřestovými hlavičkami.
Příprava křupinek: rozehřejeme pánvičku s nepřilnavým dnem a nasypeme na ni několik proužků z nastrouhaného parmezánu. Když se sýr roztaví, pánvičku odstavíme, necháme zchladnout a ztuhlé křupinky odloupneme.