Chlodnik z červené řepy
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 l vývaru (drůbeží, hovězí)
- 4–5 ks červené řepy
- 1-2 okurky
- 7–8 ředkviček
- čerstvý kopr
- 250 g zakysané smetany
- 3 vařená vejce
- 1 citron
- Sůl
- pepř
Postup Chlodnik z červené řepy
Postup přípravy receptu
-
Řepu upeču v troubě nebo uvařím v celku. Oloupu a nastrouhám a krátce povařím ve vývaru. Nechám vychladnout.
Pokrájím okurky, ředkvičky, kopr a vložím do vychladlého vývaru. Osolím, opepřím, ochutím citronovou šťávou. Přidám smetanu, promíchám a nechám dobře vychladit v ledničce.
Před podáváním do talíře vložím pokrájené vařené vejce a zalijeme chlodnikem.
Variantou může být z mladé - vyjednocené - červené řepy botwinky. Řádně ji umyji a použiji celou i s listy. Pokrájím a zaliji vývarem, jen tak, aby řepa byla lehce zakrytá. Vařím do změknutí a dále viz výše. Někteří dávají i utřený česnek, ale to se mi nějak bije s mladým koprem.