Chlebíčky z hájovny na „Šlajfu“
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 1 ks chlebíčková veka
- 1 ks celozrnná velká bageta
- 15 dkg suchý salám (poličan, vysočina, herkules, …)
- 15 dkg šunka (debrecínka, vepřová šunka, …)
- 10 dkg tvrdý sýr plátkový (gouda, ementál, …)
- 10 dkg tvrdý sýr plátkový uzený (gouda, ementál, …)
- 10 dkg měkké máslo
- 3 ks vařené vejce
- 3 ks střední kyselá okurka
- 1/2 ks nakládaná kapie
- Na potěr:
- 15 dkg šunkový salám
- 1 ks malá bílá cibule
- 1 ks malá červená cibule
- 1 ks vařená mrkev
- 1 ks vařená petržel
- 1/4 ks vařený celer
- 3 ks vařené vejce
- 2 ks kyselá okurka
- 1/4 ks nakládaná kapie
- 10 dkg tavený sýr
- 10 dkg majonéza
- 10 dkg sterilovaný hrášek
- 1 lžička jemná hořčice
- 1/2 lžička ocet
- Sůl
- pepř
- Kudrnatá petržel
Postup Chlebíčky z hájovny na „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Pomazánka: Šunku, kořenovou zeleninu, spařené cibule, vejce, okurku a kapii nakrájím na drobné kostičky a sypu do větší mísy, přisypu hrášek. Osolím, okyselím a opepřím. Přidám tavený sýr, hořčici a majonézu a promíchám do soudržného stavu.
Chlebíčky: Veku a bagetu nakrájím šikmo k podélné ose na stejné cca 1 cm silné krajíčky (šikmo proto, abych měl prostornější“ podkladní materiál). Krajíčky pomažu měkkým máslem, pomazánkou a pak pokládám šunku, salám, sýr, okurku, vajíčko, kapii dle zručnosti a fantazie.
Na závěr dozdobím snítkou petržele a sníme to v družném hovoru při sklence vína.