Chleba ze Ždánského lesa
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 30 g kvásku
- 130 g žitné chlebové mouky
- 20 g celozrnné pšeničné jemně mleté
- 150 g vody
- Dále:
- 230 g vody
- 150 g pšeničné celozrnné jemně mleté
- 100 g pšeničné chlebové
- 100 g hladké mouky
- 2 rovné lžičky soli
- drcený kmín
Postup Chleba ze Ždánského lesa
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas dobře smícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit.
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout – těsto je dost volné, kyne rychle. Opatrně ho vyškrábněme na pomoučený stůl, přeložíme ho a vytvarujeme bochník, který necháme kynout v pomoučené ošatce.
Vykynutý bochník s oporou ruky vykulíme na plech, ometeme z něj přebytečnou mouk a, postříkáme vodou z rozprašovače. Upečeme ve vyhřáté troubě (na 250°C, po vložení chleba zeslabit asi na 220°C/45-55 min – každá trouba peče jinak, stupně i délka pečení jsou orientační).