Chleba z pravého kvásku
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 2 dcl žitný kvásek
- 300 g žitné mouky
- 2,5 dcl vlažné vody
- 1 kg pšeničné mouky hladké
- asi 3,5 dcl vlažné vody
- 4 lžičky soli
- do zavřené hrsti kmínu
Postup Chleba z pravého kvásku
Postup přípravy receptu
-
Vezmeme kvásek z lednice a přelijeme do misky. Oživíme ho žitnou moukou a vlažnou vodou a vše společně zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme přes noc nakynout.
Poté dáme do mísy hladkou mouku, přilijeme vodu. Zamícháme a přidáme kvásek. Ne všechen, zase dáme do skleničky asi pět lžic na příště. V lednici vydrží týden až deset dní.
Přidáme sůl, to dejte podle chuti, někomu stačí čtyři lžičky, někomu tři. Já dávám 4.
Přidejte kmín a zamíchejte, až máte více jak středně tuhé těsto. Případně přidejte mouku nebo vodu. A teď šup pod peřinu a pět až šest hodin kynout.
Potom přepracovat těsto, až se nelepí na vál, nebo pracovní desku.
Troubu nechte vyhřát na 70 stupňů a nechte půl hodinky zatáhnout, chleba vám pěkně vyskočí na boku možná, mně vždy pukne. To je doba na potření studenou vodou. To během pečení provedu asi třikrát. A hned zvednu teplotu na 150 a peču asi hodinu a půl. Já mám teploměr, tak vpíchnu a ve středu by měl ukazovat sto stupňů. Poklepu a pokud zní dutě, tak je hotovo.