Cheesecake s malinovým vírem
Recepty, DortySuroviny
- 280 g sušenek
- 120 g másla
- 3 vaničky sýru Philadelphia (375 g)
- 250 g mascarpone
- 3 střední vejce
- 1 žloutek
- 150 g cukr krupice
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vrchovatá prosátá lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá prosátá lžíce polohrubé mouky
- 150 g mražených malin
Postup Cheesecake s malinovým vírem
Postup přípravy receptu
-
Sušenkový základ: dortovou formu vymažeme máslem, včetně okrajů a vyložíme pečícím papírem.
Sušenky rozdrtíme na úplný prášek, přidáme trošku změklé máslo na kostičky a přimixujeme ho ke směsi.
Vysypeme směs dortové formy, upěchujeme rukama, včetně okrajů a uhladíme obrácenou lžící. Dortovou formu dáme do ledničky.
Těsto: vymícháme si Philadelphie i mascarpone, přidáme cukr, vajíčka jedno po druhém, žloutek a nakonec vanilkový extrakt a obě prosáté mouky. Je nutné směs promíchat tak, aby byla hladká a bez hrudek.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a na dno dáme pekáč plný horké vody.
Vyndáme formu z ledničky a uděláme malinový gel. Pokud máme mražené ovoce, necháme ho napřed v hrnci s pár lžícemi vody trochu povolit a rozmixujeme ponorným mixérem se 2 lžícemi moučkového cukru.
Malinové pyré přecedíme přes síto, vzniklou šťávu budeme vařit 3-5 minut, až se vypaří většina vody a vznikne sirupová konzistence.
Na sušenky nalijeme opatrně těsto a uhladíme do rovna. Potom po částech na různá místa nalijeme malinový sirup.
Vezmeme si špejli nebo cokoliv podobného a tvoříme víry.
Pečeme 40 minut, neotvíráme troubu.
Po 40 minutách troubu vypneme, ale cheesecake v ní necháme ještě 20-30 minut.
Po půl hodině otevřeme dvířka a cheesecake stále necháme uvnitř.
Nakonec ho vyndáme ven, necháme zcela zchladnout a dáme do ledničky.
Jíme nejlépe až další den.