Česneková krkovice s gratinovanými bramborami
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 kusy krkovice
- 1 zakysaná smetana
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- pepř
- sůl
- mletá sladká paprika
- Na brambory:
- 4 brambory
- 1 a 1/2 dcl mléka
- 1 dcl smetany
- lžička rozmarýnu
- sůl
- 100 g tvrdého sýra
Postup Česneková krkovice s gratinovanými bramborami
Postup přípravy receptu
-
Naklepané maso si den předem, nebo aspoň 2 hodiny před vařením naložíme do kysané smetany. Druhý den maso opláchneme, osušíme, lehce osolíme a potřeme směsí z olivového oleje, mleté papriky, česneku, soli a pepře, necháme půl hodinky marinovat a poté osmažíme na pánvi.
Brambory si nakrájíme na hodně tenké plátky, v hluboké pánvi si ohřejeme osolené mléko, přidáme rozmarýn, nakrájené brambory a 10 minut podusíme, občas promícháme.
Podušené brambory navrstvíme do zapékací nádoby, zalijeme zbytkem mléka z pánve, přidáme smetanu, nebo šlehačku, zasypeme strouhaným sýrem a dáme na 20 minut na 200°C do trouby. Brambory můžeme udělat i tak, že je dáme rovnou do zapékací mísy, ale pak se nám doba přípravy protáhne na hodinu. Varianta s pánví je přece jenom rychlejší:)