Česneková krkovice s gratinovanými bramborami

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 kusy krkovice
1 zakysaná smetana
4 stroužky česneku
olivový olej
pepř
sůl
mletá sladká paprika
Na brambory:
4 brambory
1 a 1/2 dcl mléka
1 dcl smetany
lžička rozmarýnu
sůl
100 g tvrdého sýra

Postup přípravy receptu

  1. Naklepané maso si den předem, nebo aspoň 2 hodiny před vařením naložíme do kysané smetany. Druhý den maso opláchneme, osušíme, lehce osolíme a potřeme směsí z olivového oleje, mleté papriky, česneku, soli a pepře, necháme půl hodinky marinovat a poté osmažíme na pánvi.

  2. Brambory si nakrájíme na hodně tenké plátky, v hluboké pánvi si ohřejeme osolené mléko, přidáme rozmarýn, nakrájené brambory a 10 minut podusíme, občas promícháme.

  3. Podušené brambory navrstvíme do zapékací nádoby, zalijeme zbytkem mléka z pánve, přidáme smetanu, nebo šlehačku, zasypeme strouhaným sýrem a dáme na 20 minut na 200°C do trouby. Brambory můžeme udělat i tak, že je dáme rovnou do zapékací mísy, ale pak se nám doba přípravy protáhne na hodinu. Varianta s pánví je přece jenom rychlejší:)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!