Cassoulet - specialita jižní Francie
Recepty, LuštěninySuroviny
- 300 g bílých fazolí
- 150 g klobásy
- 150 g vepřového masa (pečeného, může být i kuřecí, husí)
- 100 g uzeného bůčku
- 200 g mrkve (krájené)
- 3 lžíce husího sádla
- 2 lžíce strouhanky
- 2 rajčata
- 2 cibule
- 6 hřebíčků
- 4 stroužky česneku
- bobkový list
- 1 bouquet garni
- petrželka
- mletý pepř
- vývar
- sůl
- černý pepř
Postup Cassoulet - specialita jižní Francie
Postup přípravy receptu
-
Dvě tři hodiny před přípravou namočíme fazole do studené vody a necháme nabobtnat, potom k nim přidáme česnek, bylinky a uvaříme je téměř doměkka.
Uzený bůček, klobásu, kuřecí maso a cibuli nakrájíme na kostičky a dáme péci.
Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, pokrájíme na kousky, stroužek česneku rozetřeme a vše podusíme v pánvi na dvou lžících tuku. Přidáme nakrájenou mrkev.
Zalijeme vývarem a dusíme půl hodiny.
Do pekáčku vymaštěného sádlem (olejem) urovnáme ve vrstvách fazole a masovou směs, pokapeme je vývarem, osolíme, opepříme, posypeme strouhankou.
Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny, až je opečená dozlatova. Pomalým vařením a pečením se bílé fazole, maso, koření a chutná klobása promění v lahodný pokrm. Dobrou chuť!