Cassoulet - specialita jižní Francie

Recepty, Luštěniny

Suroviny

300 g bílých fazolí
150 g klobásy
150 g vepřového masa (pečeného, může být i kuřecí, husí)
100 g uzeného bůčku
200 g mrkve (krájené)
3 lžíce husího sádla
2 lžíce strouhanky
2 rajčata
2 cibule
6 hřebíčků
4 stroužky česneku
bobkový list
1 bouquet garni
petrželka
mletý pepř
vývar
sůl
černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Dvě tři hodiny před přípravou namočíme fazole do studené vody a necháme nabobtnat, potom k nim přidáme česnek, bylinky a uvaříme je téměř doměkka.

  2. Uzený bůček, klobásu, kuřecí maso a cibuli nakrájíme na kostičky a dáme péci.

  3. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, pokrájíme na kousky, stroužek česneku rozetřeme a vše podusíme v pánvi na dvou lžících tuku. Přidáme nakrájenou mrkev.

  4. Zalijeme vývarem a dusíme půl hodiny.

  5. Do pekáčku vymaštěného sádlem (olejem) urovnáme ve vrstvách fazole a masovou směs, pokapeme je vývarem, osolíme, opepříme, posypeme strouhankou.

  6. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny, až je opečená dozlatova. Pomalým vařením a pečením se bílé fazole, maso, koření a chutná klobása promění v lahodný pokrm. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!