Carpaccio z rajčat

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

600 g rajčat - klidně více druhů
1 žervé nebo Lučina, Palouček, čerstvý kozí sýr...
hrst lístků bazalky
1 stroužek česneku
sůl
mletý pepř
olivový olej čistý nebo s bazalkovou či chilli příchutí

Postup přípravy receptu

  1. Zralá pevná rajčata omyjeme a pokrájíme na slabé plátky, které rozložíme na talíř. Pokud máme různé druhy rajčat, tím lépe a hotové carpaccio bude o to zajímavější a pohlednější.

  2. Kostičku žervé nebo Lučiny dáme do hlubokého talíře, přidáme nastrouhaný česnek, drobně nasekané lístky bazalky (trochu bazalky necháme na dozdobení), osolíme, opepříme a dobře promícháme. Vytvoříme tužší hmotu, kterou nebudeme ničím (smetanou či mlékem) ředit, aby se následně vidličkou dobře odtrhávala na rajčata, kde z ní budeme tvořit jakési nepravidelné nočky, které carpaccio výborně ochutí.

  3. Plátky rajčat pokapeme olejem, dozdobíme zbylou jemně nasekanou bazalkou a nočky z ochuceného žervé. Pokud chceme rajčata ještě osolit, uděláme tak těsně před podáváním. Carpaccio podáváme chladné, ale nikdy ho nepodáváme přímo z lednice, aby vynikla chuť rajčat. Podáváme ho samostatně jako svěží zdravou svačinu, občerstvení či večeři, kterou můžeme doplnit tmavým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!