Candát pečený na másle
Recepty, RybySuroviny
- 2 filety candáta obecného (400 g)
- 100 g másla
- hladká mouka
- čerstvě mletý pepř čtyř barev
- sůl
- olivový olej
Postup Candát pečený na másle
Postup přípravy receptu
-
Filety candáta i s dobře očištěnou kůží od drobných šupin naporcujeme na nám vyhovující porce. Každou porci ze strany, kde je kůže, lehce nařízneme tak, aby došlo k pouze k proříznutí kůže (ryba se nebude při opékání kroutit). Ze strany, kde není kůže, porce nebojácně osolíme a opepříme a jen lehce pokapeme olivovým olejem.
Do rozehřáté, nejlépe steakové pánve, dáme trochu olivového oleje a kus másla.
Mezitím nasolenou, opepřenou a dobře osušenou rybu ze strany kůže lehce obalíme v hladké mouce a okamžitě vkládáme do rozpuštěného másla. Opékáme kůží dolů do křupava. Dle tloušťky filetu buďto po opečení kůže ještě obrátíme – pokud je filet tenký, není to potřeba. Kůže nám rybu dobře podrží“ vcelku a je velmi lahodně křupavá.
Vhodnou přílohou je bramborová kaše, obohacená vmíchanou hrstí jemně nasekané plocholisté petrželové natě, s pár lístky čerstvého libečku.