Burgundské hovězí podle francouzské kuchařky - Boeuf bourguignon
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1,25 g hovězí kýty
- 25 g uzeného vepřového bůčku
- 20 malých cibulek (ideálně šalotky)
- bouquet garni
- lžíce sádla
- 1 láhev dobrého červeného vína ideálně z oblasti Burgundska
- 2 lžíce polohrubé mouky
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Postup Burgundské hovězí podle francouzské kuchařky - Boeuf bourguignon
Postup přípravy receptu
-
V kastrolku bez jakéhokoli tuku necháme škvířit na kostičky nakrájený bůček s celými cibulkami. Když oboje zezlátne, vyjmeme je.
Do kastrolu dáme sádlo a maso nakrájené na velké kostky. Opékáme na nepříliš prudkém ohni (sádlo se nesmí přepalovat), maso opečeme dozlatova.
Pak zasypeme moukou, kterou necháme zasmahnout, zalijeme červeným vínem a podle potřeby dolijeme vodou, aby maso bylo právě potopeno. Posolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, bouquet garni a přivedeme k varu.
Pak okamžitě snížíme teplotu, vhodíme kostičky bůčku a necháme bublat 1 a půl až 2 hodiny. Před ukončením, tj. asi 20 minut, dáme zpět k masu cibulky.
Podáváme s vařenými brambory, případně hranolky.