Brownies z červené řepy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 hodně velká bulva červené řepy (tak 2 střední, 4 malé – v nastrouhaném stavu by to mělo dát 2-2 ½ hrnku řepy)
- 200 g vysokoprocentní hořké čokolády (alespoň 60%)
- 1 hrnek mouky
- 1/3 hrnku holandského kakaa
- 4-5 polévkových lžic medu
- 1/2 hrnku rostlinného oleje (dala jsem slunečnicový)
- 2 vejce (pro vegan verzi se dají nahradit 2 rozmačkanými banány)
- špetka soli
- špetka jedlé sody
Postup Brownies z červené řepy
Postup přípravy receptu
-
Použila jsem menší oválný pekáč, ale lze použít menší plech, který jsem si vymazala tukem.
Řepku jsem nastrouhala na jemném struhadle. Čokoládu jsem rozpustila nad parou a nechala lehce vychladnout.
V jedné míse jsem smíchala mouku, kakao, sůl a sodu.
V druhé míse jsem ručně vyšlehala med a vejce. Přidala jsem rozpuštěnou čokoládu a olej a rozmíchala, pak jsem vsypala sypkou směs. Úplně nakonec jsem přidala řepu a pořádně vmíchala do těsta.
Těsto jsem vlila do pekáče, rovnoměrně rozprostřela a dala na cca 40 minut péct při 170 °C. Nebo dokud špejle nevyšla suchá (díky řepě je těsto vláčnější, takže ta špejle bude vždycky trochu špinavá, ale nesmí na ní být ještě tekuté těsto).