Brownies z červené řepy

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 hodně velká bulva červené řepy (tak 2 střední, 4 malé – v nastrouhaném stavu by to mělo dát 2-2 ½ hrnku řepy)
200 g vysokoprocentní hořké čokolády (alespoň 60%)
1 hrnek mouky
1/3 hrnku holandského kakaa
4-5 polévkových lžic medu
1/2 hrnku rostlinného oleje (dala jsem slunečnicový)
2 vejce (pro vegan verzi se dají nahradit 2 rozmačkanými banány)
špetka soli
špetka jedlé sody

Postup přípravy receptu

  1. Použila jsem menší oválný pekáč, ale lze použít menší plech, který jsem si vymazala tukem.

  2. Řepku jsem nastrouhala na jemném struhadle. Čokoládu jsem rozpustila nad parou a nechala lehce vychladnout.

  3. V jedné míse jsem smíchala mouku, kakao, sůl a sodu.

  4. V druhé míse jsem ručně vyšlehala med a vejce. Přidala jsem rozpuštěnou čokoládu a olej a rozmíchala, pak jsem vsypala sypkou směs. Úplně nakonec jsem přidala řepu a pořádně vmíchala do těsta.

  5. Těsto jsem vlila do pekáče, rovnoměrně rozprostřela a dala na cca 40 minut péct při 170 °C. Nebo dokud špejle nevyšla suchá (díky řepě je těsto vláčnější, takže ta špejle bude vždycky trochu špinavá, ale nesmí na ní být ještě tekuté těsto).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!