Broskvový koláč se skořicí

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
160 g hladké mouky
113 g másla
1 PL krupicového cukru
1/4 ČL soli
3 PL ledové vody
Náplň:
800-1000 g broskví (nebo nektarinek), oloupaných a nakrájených na větší plátky
4 PL hladké mouky
1/2 ČL skořice
špetka soli
1 ČL vanilkového extraktu
30 g másla nakrájené na kostičky
rozšlehaný žloutek
2 PL vody na potření
cukr krystal na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: V míse smícháme mouku, cukr a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta (bude z něho hrubá krupice). Přidáme vodu a těsto zpracujeme dohladka na vále. Zabalíme do fólie nebo vložíme do igelitového sáčku a vložíme do lednice na min. 2 hodiny, nebo přes noc. Zároveň můžeme dát těsto zamrazit na max. 2 měsíce.

  2. Náplň: Ve větší míse smícháme mouku, skořici a sůl. Přidáme broskve a vanilkový extrakt a lehce promícháme.

  3. Příprava koláče: Jakmile je těsto vychlazené a my jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C. Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažeme máslem. Z dvou třetin těsta vyválíme kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Přebytečné části odřízneme nebo srolujeme dovnitř.

  4. Na těsto vložíme připravenou náplň. Urovnáme ji a dáme na ní na kostičky nakrájené máslo. Ze zbylé třetiny těsta (a zbylých odřezků těsta) vyválíme kruh, který položíme na ovoce. Přesahující části srolujeme/ zastrkáme do formy, příp. odřízneme. Do těsta uděláme nožem pár zářezů a potřeme rozšlehaným žloutkem s vodou. Posypeme 2 lžicemi krystalového cukru.

  5. Pečeme v předehřáté troubě 45 - 50 minut s tím, že jakmile začne vrchní část koláče tmavnout, přikryjeme ho alobalem, nebo na ní položíme kus pečícího papíru. Podáváme jen tak, nebo ozdobené šlehačkou a karamelovým sirupem, vanilkovou zmrzlinou, atd.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!