Broskvový koláč se skořicí
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 160 g hladké mouky
- 113 g másla
- 1 PL krupicového cukru
- 1/4 ČL soli
- 3 PL ledové vody
- Náplň:
- 800-1000 g broskví (nebo nektarinek), oloupaných a nakrájených na větší plátky
- 4 PL hladké mouky
- 1/2 ČL skořice
- špetka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 30 g másla nakrájené na kostičky
- rozšlehaný žloutek
- 2 PL vody na potření
- cukr krystal na posypání
Postup Broskvový koláč se skořicí
Postup přípravy receptu
-
Těsto: V míse smícháme mouku, cukr a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta (bude z něho hrubá krupice). Přidáme vodu a těsto zpracujeme dohladka na vále. Zabalíme do fólie nebo vložíme do igelitového sáčku a vložíme do lednice na min. 2 hodiny, nebo přes noc. Zároveň můžeme dát těsto zamrazit na max. 2 měsíce.
Náplň: Ve větší míse smícháme mouku, skořici a sůl. Přidáme broskve a vanilkový extrakt a lehce promícháme.
Příprava koláče: Jakmile je těsto vychlazené a my jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C. Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažeme máslem. Z dvou třetin těsta vyválíme kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Přebytečné části odřízneme nebo srolujeme dovnitř.
Na těsto vložíme připravenou náplň. Urovnáme ji a dáme na ní na kostičky nakrájené máslo. Ze zbylé třetiny těsta (a zbylých odřezků těsta) vyválíme kruh, který položíme na ovoce. Přesahující části srolujeme/ zastrkáme do formy, příp. odřízneme. Do těsta uděláme nožem pár zářezů a potřeme rozšlehaným žloutkem s vodou. Posypeme 2 lžicemi krystalového cukru.
Pečeme v předehřáté troubě 45 - 50 minut s tím, že jakmile začne vrchní část koláče tmavnout, přikryjeme ho alobalem, nebo na ní položíme kus pečícího papíru. Podáváme jen tak, nebo ozdobené šlehačkou a karamelovým sirupem, vanilkovou zmrzlinou, atd.