Brokolicový krém s osmaženou houskou
Recepty, PolévkySuroviny
- 500 g brokolice
- 20 g másla
- 1-2 lžíce hladké mouky
- špetka muškátového oříšku
- 2 stroužky česneku
- 1 kostka zeleninového bujónu (1,5 l vývaru vystačí)
- sůl
- pepř
- půl lžičky polévkového koření (petrželka, pažitka)
- 1 hrníček mléka
Postup Brokolicový krém s osmaženou houskou
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku. Mezitím přípravíme zeleninový vývar a ten pak nalijeme do hotové jíšky a necháme povařit asi 20 minut.
Mezitím z brokolice vyřízneme košťál a rozdělíme ji na několik růžiček, které opláchneme.
Do základu přidáme brokolicové růžičky a vaříme do změknutí. Polévku ochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem, dvěma stroužky česneku, které do polévky rozstrouháme. Dále přidáme trochu polévkového koření s bylinkami. Vše promícháme a necháme ještě vařit.
Když je brokolice měkká, polévku stáhneme z plotny, rozmixujeme ji tyčovým mixérem a opět vrátíme zpátky na sporák a ještě necháme provařit. Nakonec přidáme trochu mléka na zjemnění a dosolíme.