Bramborová buchta se škvarky
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 3-4 ks velkých brambor
- 2 lžičky cukru krystal
- 3-5 stroužků česneku podle velikosti palice
- 1 balení droždí
- majoránka
- 250 ml mléka
- 1 lžíce mleté papriky sladká
- 2,5 hrnku mouky hrubé
- 1 špetka pepře
- sádlo dle potřeby + škvarky
- sůl podle chuti
- 1 vejce celé
Postup Bramborová buchta se škvarky
Postup přípravy receptu
-
V kastrůlku ohřejeme trošku mléka s cukrem, jen tolik, aby bylo teplé, ne horké. Droždí do něho nadrobíme. Mezitím oloupeme a nastrouháme brambory na menších slzách (lepší je moučnatější druh, ale nemáte-li, nevadí)
Přidáme vejce, sůl, koření, zbytek mléka, zamícháme a pak nasypeme hrubou mouku, přidáme kvásek a česnek, můžeme vmíchat dvě lžíce změklého sádla. Hmota by měla být o něco hustější, než na lívance. Doladit moukou nebo naopak mlékem, brambory pustí různé množství tekutiny.
Vymažeme pekáč sádlem, raději větší, aby nepřetekl. Povrch posypeme škvarky a dáme na teplé místo kynout. Pečeme v předehřáté troubě nejdříve na 190°C, po chvíli snížíme na +- 175°C. Pečeme do zlatova.