Božský jahodový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- KORPUS:
- 250 g hladké mouky
- 125 g cukru krupice
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžíce kypřicího prášku
- špetka soli
- TĚSTO:
- 250 g Mascarpone
- 200 g šlehačky
- 50 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk nebo sáček vanilkového cukru (Dr. Oetker)
- 1 citrón
- NA OZDOBU:
- 500 g jahod nebo jakéhokoliv ovoce
- 1 sáček dortové želatiny (Dr. Oetker)
Postup Božský jahodový koláč
Postup přípravy receptu
-
Elektrickou troubu rozehřejte na 180C, Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
V míse utřete máslo s vejcem do zlatavé pěny. Přisypte cukr s vanilk. cukrem, špetku soli a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Promíchejte a rukou uhněťte jednolité pevnější těsto.
Vyložte jím dortovou formu a pečte 20min, těsto zezlátne.
Upečené těsto vyndejte (mně se nepovedlo) a nechte na mřížce vychladnout.
Jahody odstopkujte, omyjte a přepulte. Nechte okapat v cedníku.
Těsto: Mascarpone smíchejte s cukrem, přidejte zrníčka vanilk. lusku nebo přidejte vanilk. cukr, nastrouhanou kůru z citronu a zhruba 2 lžíce citron. šťávy. Promíchejte dohladka. Šlehačku ušlehejte dotuha a promíchejte s krémem z mascarpone.
Krém natřete na korpus a navršte na něj jahody. Dortovou želatinu připravte dle návodu na sáčku a nalijte na jahody. Dejte na hodinu odpočinout do chladu.