Borůvkové lívance z podmáslí
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Na lívance:
- 2 vejce
- 300 ml podmáslí
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 43 g rozpuštěného másla
- 1/2 ČL soli
- 190 g hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL jedlé sody
- 25 g cukru krupice
- 120 g borůvek, čerstvých nebo mražených
- Na borůvkovou omáčku:
- 120 g borůvek, čerstvých nebo mražených
- 100 g cukru krupice
- 15 ml vody
- 2 ČL kukuřičného škrobu
- 15 ml citrónové šťávy
Postup Borůvkové lívance z podmáslí
Postup přípravy receptu
-
Lívance: ve středně velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Odložíme.
Ve druhé míse rozšleháme podmáslí, vejce a máslo.
Přidáme suché suroviny a opatrně smícháme. Pozor, mícháme jen lehce - jinak by nebyly lívance nadýchané, ale naopak tuhé.
Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné strany, pak na těsto dáme několik borůvek (podle vlastního uvážení), a jakmile se objeví bublinky, otočíme je a osmažíme dozlatova z druhé strany.
Podáváme polité borůvkovou omáčkou, nebo podle chuti. Borůvková omáčka:
v menším hrnci smícháme borůvky, 60 ml vody a cukr a přivedeme k varu. 7. Snížíme teplotu a vaříme 5 minut.
V 1 PL vody rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme k borůvkové směsi, dusíme, dokud směs nezhoustne, pár minut.
Sundáme z plotny a vmícháme citronovou šťávu.
Podáváme teplé.