Borůvkové lívance z podmáslí

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Na lívance:
2 vejce
300 ml podmáslí
2 ČL vanilkového extraktu
43 g rozpuštěného másla
1/2 ČL soli
190 g hladké mouky
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL jedlé sody
25 g cukru krupice
120 g borůvek, čerstvých nebo mražených
Na borůvkovou omáčku:
120 g borůvek, čerstvých nebo mražených
100 g cukru krupice
15 ml vody
2 ČL kukuřičného škrobu
15 ml citrónové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Lívance: ve středně velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Odložíme.

  2. Ve druhé míse rozšleháme podmáslí, vejce a máslo.

  3. Přidáme suché suroviny a opatrně smícháme. Pozor, mícháme jen lehce - jinak by nebyly lívance nadýchané, ale naopak tuhé.

  4. Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné strany, pak na těsto dáme několik borůvek (podle vlastního uvážení), a jakmile se objeví bublinky, otočíme je a osmažíme dozlatova z druhé strany.

  5. Podáváme polité borůvkovou omáčkou, nebo podle chuti. Borůvková omáčka:

  6. v menším hrnci smícháme borůvky, 60 ml vody a cukr a přivedeme k varu. 7. Snížíme teplotu a vaříme 5 minut.

  7. V 1 PL vody rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme k borůvkové směsi, dusíme, dokud směs nezhoustne, pár minut.

  8. Sundáme z plotny a vmícháme citronovou šťávu.

  9. Podáváme teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!