Boršč z Arbatu
Recepty, PolévkySuroviny
- 400 g hovězího předního masa
- 200 g vepřové plece
- 100 g uzené vepřové kýty
- 100 g špeku
- 2-3 hovězí kosti
- 1 cibule
- 2-3 bulvy červené řepy (podle velikosti)
- hrst bílého zelí nakrájeného na kousky
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- 1/2 celeru
- 100 g cherry rajčat
- 3 lžíce rajského protlaku
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3-4 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 lžička nového koření
- 2 ks bobkový list
- cukr
- ocet
- citrónová šťáva
- černý mletý pepř
- sůl
- k podávání:
- hustá zakysaná smetana
- nasekaný kopr
Postup Boršč z Arbatu
Postup přípravy receptu
-
Kosti, vepřové a hovězí maso vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme na osminy nakrájenou cibuli s omytou slupkou, bobkový list, nové koření, osolíme a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, která se vytvořila na povrchu, snížíme teplotu a vaříme, dokud není vepřové maso měkké. Potom ho vyjmeme, nakrájíme na kostičky a vývar s hovězím a kostmi vaříme dál, dokud není měkké i hovězí. Vývar scedíme, odstavíme a hovězí maso nakrájíme na stejné kostičky jako vepřové.
Během přípravy vývaru a masa do polévky uvaříme doměkka (zhruba 30-40 minut) neoloupanou červenou řepu v osolené vodě, do které jsme přidali lžíci octa. Řepu poté oloupeme a pokrájíme na kostičky.
Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nahrubo nastrouháme, špek nakrájíme na velmi drobné kostičky, uzené na kostičky o něco větší, zelí na přiměřeně velké kousky a cherry rajčátka na poloviny.
V okamžiku, kdy je vývar scezený a horký a všechny suroviny nakrájené, necháme v hrnci rozpustit kostičky špeku se dvěma lžícemi másla. Přisypeme nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme ji až do doby, kdy je zlatavá a zhruba o dvě třetiny zmenší svůj objem. Poté zasypeme hladkou moukou, promícháme, prosmahneme a vlijeme celé množství horkého vývaru. Přidáme rajský protlak, hovězí maso, červenou řepu, zelí, rajčátka a vaříme na mírné teplotě 30 minut. Ochutíme dvěma lžícemi cukru, třemi lžícemi octa a jednou lžící citrónové šťávy.
Po této půlhodině přidáme vepřové a uzené maso, vlijeme smetanu a dochutíme pepřem, případně solí, cukrem nebo octem. Ještě chvilku necháme probublávat. Podáváme se lžící zakysané smetany a nasekaným čerstvým koprem.