„Bonboniéru můžete udělat i doma“: Karamelové pralinky

Recepty, Cukroví

Suroviny

130 g čokolády (s alespoň 70% kakaa nebo speciální čokolády na pralinky)
2 lžíce salka (viz tipy a triky)
30 g marcipánu
0,25 lžičky kakaa
cukrové zdobení (pecičky)
+ silikonová forma na pralinky
+ kuchyňský teploměr
+ zdobicí sáček s asi půlcentimetrovým otvorem
+ malé vykrajovátko ve tvaru kytičky
+ čistý tenký štětec

Postup přípravy receptu

  1. Čistou silikonovou formu na pralinky vložte do mrazničky vychladit.

  2. Čokoládu rozmixujte, nebo rozbijte paličkou na maso na malé kousky (bude se pak lépe rozpouštět).

  3. Dejte ji do teplu vzdorné (ale ne nerezové) mísy a postavte ji nad hrnec s mírně vroucí vodou. Pozvolna ji rozehřívejte, až dosáhne teploty 46°C (viz tipy a triky).

  4. Mezitím si nachystejte do dřezu větší nádobu se studenou vodou a kousky ledu, do které přesunete mísu s čokoládou, jakmile se ohřeje na správnou teplotu.

  5. V ledové lázni čokoládu prudce zchlaďte na 27°C (neustále ji přitom míchejte, ať stydne rovnoměrně). Ihned přesuňte zpátky nad hrnec s vroucí vodou a ohřeje na 32-33°C (ale ne víc!).

  6. Pomocí štětečku vytřete pralinkovou formu vrstvou čokolády a uložte na cca 2 minuty do mrazničky.

  7. Každou pralinku vyplňte troškou salka, ale nedejte ho tam moc, aby nepřečnívalo přes okraj (nešlo by pak vytvořit rovné dno).

  8. Na salko rozetřete další vrstvu čokolády, čímž pralinky zavíčkujete“ a na pár minut uložte naposledy do mrazničky.

  9. Marcipán obarvěte kakaem do hnědé barvy a mezi dvěma potravinovými fóliemi rozválejte do tenké vrstvy.

  10. Z marcipánu vykrajujte malé kytičky, kterými ozdobte vršky pralinek.

  11. Nakonec do každé kytičky umístěte cukrové pecičky jakožto ozdobné středy květin.

  12. Pralinky se hodí nejen jako lahodný dezert ke kávě. Naaranžujete-li je do pěkné krabičky máte krásný dárek k jakékoli příležitosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!