Boerewors - Búrský buřt

Recepty, Grilování

Suroviny

2 kg hovězí zadní může být i přední ale musí se dobře odblanit a zbavit loje
3/4 kg prorostlého bůčku bez kosti
1/4 kg špeku (ne slaniny)
1 polévková lžíce na pánvi opraženého a vzápětí v hmoždíři drceného koriandru
2 polévková lžíce soli
1 čajová lžička čerstvě mletého černého pepře
1/3 čajové lžičky muškátového oříšku
1 dcl octa (obyčejného)
skopová střívka nebo vepřová střívka(na klobásy)

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré maso nakrájíme na co nejjemnější kostičky (ideálně 5 mm - aby se maso lépe krájelo, dám ho na 2 hodiny před krájením do mrazáku, maso hezky zatuhne), velmi jemně, ale důkladně vmícháme veškeré ingredience kromě octa a necháme pod strečovou folií v adekvátní nádobě odpočinout na cca 12 hodin.

  2. Po uplynutí této doby si v mlýnku na maso připravíme kolečko s většími dírami, do směsi vlejeme ocet, dobře promícháme, přemeleme v mlýnku, ještě jednou, tentokráte přes kolečko s menšími dírkami.

  3. Když je hotovo, ihned narážíme do střívka s tím, že se obvykle buřt stáčí do spirály z jednho kusu, ale nic nepokazíme, pokud budeme dělat buřty ve tvaru našich klobás.

  4. Když je směs naražena, ihned se klade na gril a to do vysoké teploty - ve vzdálenosti 10 cm od roštu nesmíme udržet ruku. Grilování (obou stran) trvá cca 15 min. Dbáme opatrnosti při obracení, aby nám buřt neprasknul.

  5. Ideální omáčka je chutney, avšak v našich podmíkách je těžké koupit kvalitní produkt. Křen s jablkem a čerstvým chlebem bohatě postačí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!