Boerewors - Búrský buřt
Recepty, GrilováníSuroviny
- 2 kg hovězí zadní může být i přední ale musí se dobře odblanit a zbavit loje
- 3/4 kg prorostlého bůčku bez kosti
- 1/4 kg špeku (ne slaniny)
- 1 polévková lžíce na pánvi opraženého a vzápětí v hmoždíři drceného koriandru
- 2 polévková lžíce soli
- 1 čajová lžička čerstvě mletého černého pepře
- 1/3 čajové lžičky muškátového oříšku
- 1 dcl octa (obyčejného)
- skopová střívka nebo vepřová střívka(na klobásy)
Postup Boerewors - Búrský buřt
Postup přípravy receptu
-
Veškeré maso nakrájíme na co nejjemnější kostičky (ideálně 5 mm - aby se maso lépe krájelo, dám ho na 2 hodiny před krájením do mrazáku, maso hezky zatuhne), velmi jemně, ale důkladně vmícháme veškeré ingredience kromě octa a necháme pod strečovou folií v adekvátní nádobě odpočinout na cca 12 hodin.
Po uplynutí této doby si v mlýnku na maso připravíme kolečko s většími dírami, do směsi vlejeme ocet, dobře promícháme, přemeleme v mlýnku, ještě jednou, tentokráte přes kolečko s menšími dírkami.
Když je hotovo, ihned narážíme do střívka s tím, že se obvykle buřt stáčí do spirály z jednho kusu, ale nic nepokazíme, pokud budeme dělat buřty ve tvaru našich klobás.
Když je směs naražena, ihned se klade na gril a to do vysoké teploty - ve vzdálenosti 10 cm od roštu nesmíme udržet ruku. Grilování (obou stran) trvá cca 15 min. Dbáme opatrnosti při obracení, aby nám buřt neprasknul.
Ideální omáčka je chutney, avšak v našich podmíkách je těžké koupit kvalitní produkt. Křen s jablkem a čerstvým chlebem bohatě postačí.